Alina Gorghiu anunță arestarea lui Dorin Lazăr Maior. Afirmațiile făcute de ministrul Justiției
- Alexandru Sălăvăstru
- 16 octombrie 2023, 18:36
Dorin Lazăr Maior, fost parlamentar și lider al revoluționarilor din Brașov condamnat definitiv la închisoare, care se internase la un spital din Roma, va fi adus astăzi cu un avion pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni.
Dorin Lazăr Maior a fost condamnat definitiv la 11 noiembrie 2013 la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Potrivit unei informări a Poliţiei Române, pe data de 2 octombrie, o escortă formată din ofiţeri din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române urma să preia, din Roma, un bărbat de 63 de ani.
Fostul lider al revoluționarilor din Brașov va ajunge în țară în jurul orei 16.00
Fost deputat şi fost lider al unor asociaţii de revoluţionari, Dorin Lazăr Maior a fost condamnat de Tribunalul Braşov pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la această infracţiune, la data faptelor fiind condamnat definitiv în altă cauză:
"După condamnarea sa de către prima instanţă şi înainte de pronunţarea hotărârii definitive, inculpatul a fugit din ţară în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru a se sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat. Ulterior, prin contactarea unor persoane, precum şi prin intermediul soţiei sale, inculpatul Maior a acţionat pentru identificarea şi contactarea unor persoane cu influenţă în justiţie, fiind dispus să plătească sume importante de bani pentru a obţine anularea, în mod fraudulos, a hotărârii definitive de condamnare la pedeapsa închisorii", se arăta într-un comunicat al DNA.
Alina Gorghiu anunță că nimeni nu este mai presus de lege
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a confirmat printr-un comunicat că Dorin Lazăr Maior va fi adus în România:
”Nimeni nu e mai presus de lege! Fugarul Dorin Lazăr Maior, fost deputat (2000-2004) și fostul președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, în scurt timp va fi adus din Italia în România, pentru a executa o pedeapsă privativă de libertate. În noiembrie 2013, acesta a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de șantaj. A fugit și la acel moment din țară, însă a fost prins și a executat pedeapsa, în 2020 fiind eliberat condiționat.
La data de 19 iulie 2023, acesta a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani și 1.186 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Pe numele lui a a fost emis un mandat european de arestare. La data de 28 iulie 2023, Dorin Lazăr Maior a fost prins în Italia, iar, la data de 21.09.2023, Curtea de Apel Roma a dispus predarea sa în România. Organele de poliție competente îl vor transporta pe fugar la Penitenciarul Rahova, pentru a începe executarea pedepsei privative de libertate. Mulțumesc tuturor autorităților, naționale și străine, care au contribuit la aducerea în țară a lui Dorin Lazăr Maior! Aceasta trebuie să fie normalitatea într-un stat de drept”, a declarat ministrul justiției pe Facebook.
Dorin Lazăr Maior a încercat să obțină o hotărâre favorabilă într-un alt dosar
În 2016, Maior a fost adus în România în urma unui mandat de arestare emis în absența sa și a fost plasat în custodia Poliției Brașov. Acesta fusese condamnat definitiv în noiembrie 2013 la șapte ani de închisoare pentru șantaj în cadrul dosarului "Romexterra". El și alți doi inculpați, Ovidiu Tition și Florina Aprofirei, au fost puși sub acuzare în 2006 de procurorii DNA Brașov, sub suspiciunea de a șantaja doi oameni de afaceri din Brașov, inclusiv fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brașov, Mihai Mațepiuc. Se credea că aceștia obțineau credite ilegale la banca respectivă și Maior i-a amenințat cu dezvăluiri compromițătoare, cerând un milion de lei de la fiecare.
De asemenea, Judecătoria Sibiu a emis un mandat de executare a pedepsei pentru Maior pentru infracțiunea de ultraj, în legătură cu amenințările cu moartea pe care le-ar fi adresat unui reprezentant al unei instituții publice din Brașov în aprilie 2012. Maior a fost condamnat la șapte ani de închisoare în acest caz.
La 14 decembrie 2015, urmărirea internațională a fost extinsă pe baza unui mandat de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Brașov, acuzându-l pe Maior de complicitate la cumpărare de influență, susținând un alt individ în încercarea sa de a influența judecătorii care examina cazul său. De asemenea, Tribunalul Brașov a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru Maior pentru infracțiunea de evaziune fiscală, condamnându-l la șase ani de închisoare.
În perioada iulie 2007 - aprilie 2008, când a deținut funcția de administrator într-o societate comercială din Brașov, Dorin Lazăr Maior a evitat plata taxelor și impozitelor către stat, provocând un prejudiciu în valoare de aproape 470.000 de lei.