Lintea este considerată un aliment funcțional datorită concentrației ridicate de nutrienți sănătoși. De asemenea, este un aliment bogat în vitamine, minerale, fibre și compuși bioactivi cu multiple efecte benefice pentru sănătate.
Planta de linte (Lens culinaris L.), membră a familiei leguminoaselor, este una dintre cele mai importante culturi din alimentația tradițională din întreaga lume.
Este considerată una dintre cele mai vechi culturi, datând de acum 8.000-9.000 de ani, fiind originară din ceea ce astăzi se numește Orientul Mijlociu, de unde s-a răspândit în Europa și în restul lumii.
În prezent, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), principala producție de linte provine din Canada, India, China și Turcia.
Tehnologia utilizată pentru producție este tradițională, folosind soiuri autohtone, cu semințe mici și o mare diversitate de culori. Există multe varietăți de linte, care se caracterizează prin mărime și culoare. De exemplu, există cele blonde (sau castiliene), portocalii, verzi, maronii. În Mexic, cele mai răspândite sunt cele de culoare verde și se comercializează atât linte mică, cât și linte mare.
Ce substanțe nutritive oferă acestea?
Leguma este un aliment bogat în nutrienți cu beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de proteine vegetale (13 grame în 50 de grame de crudități), care, combinate cu cerealele, asigură o calitate proteică similară cu cea a cărnii. Sunt în mod natural cu un conținut scăzut de grăsimi (1,1 grame la 100 de grame).
Acestea furnizează suficientă energie, amidon și fibre pentru a ne menține sătuli pentru o perioadă lungă de timp, împiedicându-ne astfel să consumăm cantități mari de calorii și alimente nesănătoase.
În plus, diferitele tipuri de amidon pe care le conțin ( stahioză, rafinoză, care sunt oligozaharide) acționează ca prebiotice, compuși care sunt fermentați de microflora intestinală, stimulând astfel creșterea și/sau activitatea acesteia, oferind diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea procesului de digestie.
Beneficii importante pentru sănătate
Lintea este bogată în acid folic, fier, potasiu și magneziu. Acidul folic și fierul sunt importante pentru prevenirea anemiei și sunt deosebit de importante pentru femeile însărcinate. Potasiul și magneziul sunt importante pentru sistemul nervos și pentru funcțiile musculare. De asemenea, acestea sunt, în mod natural, sărace în sodiu.
În plus, acestea conțin așa-numiții compuși bioactivi, de exemplu, compuși fenolici sau polifenoli. Acești compuși, datorită efectelor lor antioxidante și de altă natură, sunt combinați cu vitamine, minerale, fibre, oligozaharide și generează beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei, precum și proprietăți anticancerigene.
Lintea conține purine, substanțe care trebuie evitate dacă suferiți de gută (o boală în care concentrația mare de acid uric determină acumularea de cristale în special la nivelul articulațiilor). Prin urmare, este important să le moderați consumul, deși nu este necesar să le eliminați complet din alimentație. O altă sursă importantă de purine sunt cărnurile, așa că, datorită beneficiilor pentru sănătate ale leguminoaselor, este de preferat să se limiteze consumul de carne în locul lintei.