Alimentele care te îmbolnăvesc de diabet. Provoacă dependență rapidă

Alimentele care te îmbolnăvesc de diabet. Provoacă dependență rapidă Sursa foto. Pixabay

Alimentele foarte procesate pot crea dependența la fel ca fumatul. Majoritatea oamenilor continuă să mănânce astfel de alimente chiar și atunci când se confruntă cu consecințe grave legate de dietă, cum ar fi diabetul. 

Alimentele care te îmbolnăvesc de diabet fac parte din meniul nostru zilnic. Autorii unui studiu spun că negarea naturii de dependență a alimentelor foarte procesate nu va face decât să întârzie acțiunile care ar putea salva vieți.

Alimentele bogate în carbohidrați, grăsimi și zaharuri stimulează secreția de dopamină în creier (hormonul fericirii). Acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care sunt consumate. Puțini ştiu despre riscurile la care se expun atunci când mănâncă astfel de produse.

Alimentele care te îmbolnăvesc de diabet

Mulți sunt tentaţi să spună că chipsurile nu au de ce să fie dăunătoare, mai ales că sunt făcute din cartofi. Un procent destul de mare de chipsuri nici măcar nu conțin cartofi. Doar 15% dintre producători menționează pe ambalaj cantitatea de cartofi folosită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit nutriționiștilor, chipsurile pot provoca dependență la fel ca orice altă substanță psihoactivă. Același lucru se poate întâmpla și în cazul dulciurilor, mezelurilor sau a alimentelor pline de grăsimi și carbohidrați.

Chipsuri, Ciuguli, Pringles, Chipset-Uri

Sursa foto: Pixabay

Chipsurile din comerț conțin o mulțime de prafuri, potențiatori de arome, aditivi și chimicale:

  • 44% din sortimentele analizate conțin acid citric,
  • 37% monoglutamant de sodiu,
  • 15% clorură de potasiu,
  • 15% acid lactic,
  • 7% trei tipuri de potențiatori de gust (monoglutamat, guanilat disodic și ribonucleotide disodice).

Înghețata și chipsurile de cartofi creează dependență ca și cocaina

Alimentele ultra-procesate, sau UPF, sunt consumate de majoritatea oamenilor. Creează dependență la fel ca nicotina, cocaina sau heroina, spun experții. Potrivit unei noi analize din octombrie 2023 a British Medical Journal, care cuprinde 281 de studii din 36 de țări diferite, 14% dintre adulți sunt pasionați de UPF-uri.

Dr Ranga Santhosh Kumar, medic generalist, Yashoda Hospitals, a explicat de ce se întâmplă acest lucru. „Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi găsite adesea în UPF-uri pare să aibă un efect supra-aditiv asupra creierului, mai presus de orice macronutrient, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente”.