Alimentele care aduc fericirea. Ce putem mânca pentru a evita stările de tristețe

Sursa foto: Dreamstime.com

Depresia este boala secolului XXI, iar alimentația care un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea emoțională. Unele alimente favorizează secreția anumitor hormoni responsabili pentru starea de bine.

Ziua de luni, 16 ianuarie, a fost declarată cea mai deprimantă zi a anului 2023 (Blue Monday). Depresia a devenit o problemă de sănătate publică în întreaga lume. Numărul de cazuri a crescut exponențial în ultimii ani, iar boala nu ține cont de vârstă. Stresul și alimentația necorepunzătoare sunt principalele cauzei ale depresiei.

Alimentația este crucială

Starea de bine este indusă de anumiți hormoni din organism precum serotonina, dopamina, oxitocina sau endorfinele. Când nivelul acestora scade apar stările de tristețețe. Alimentația are un rol crucial în menținerea unui echilibru emoțional.

„Există niște hormoni care ne dau o stare de bine. Aceștia sunt influențați și de ce mâncăm, de microbiomul nostru intestinal și de acțiunile de zi cu zi. Trebuie să avem un stil de viață sănătos și să mâncăm anumite alimente care secretă în exces acești hormoni. Printre aceste alimente aș aminti grăsimile sănătoase, care se găsesc în pește, în ciocolată, în nuci sau în migdale. Ciocolata cu un conținut de peste 85% cacao are un conținut mare de antioxidanți“, explică nutriționistul Oana Ciuhureanu.

Potrivit sursei citate printre alimentele care „aduc fericirea“ se numără: peștele gras (somon, sardine, crap), fructele de pădure, ciocolata neagră, legumele verzi (spanac, salată verde, praz sau varza kale), oleaginoasele (nuci, alune, migdale), bananele, avocado, carnea de vită, semințele de dovleac, ouăle, lactatele, dar și orezul integral.

Atenție la vitamine și minerale

Lipsa unor vitamine și minerale din organism poate favoriza de asemenea apariția depresiei. „Există unele studii care ne arată că depresia pornește de la nivelul stomacului. O carență de minerale (magneziu, zinc) și de vitamine din grupul B (B12 mai ales) poate favoriza apariția unor stări de depresie. Toate acestea le găsim într-o formă pură, naturală și ușor absorbabilă în alimente. Vitaminele din grupul B se găsesc preponderent în carne și în proteinele de origine animală.

Dacă nu vrem să consumăm ciocolată, am putea să o înlocuim cu avocado și vom avea parte de grăsimile sănătoase și totodată și de un conținut de triptofan. Nu conține chiar atât de mulți antioxidanți ca ciocolata, dar este un înlocuitor bun”, a mai explicat nutriționistul la Antena 3.

Alimente nesănătoase

Un studiu realizat recent a arătat că există și alimente care pot agrava depresia. Medicii au descoperit că există o legătură între inflamațiile din organism și stările de depresie.

Carbohidrații pot duce la anumite procese inflamatorii în organism. Printre alimentele bogate în acești compuși se numără pâinea albă, pastele făinoase, dar și majoriatea produselor de patiserie. Comsumate în exces, acestea duc la un nivel crescut al zahărului din sânge și automat la inflamații.

Același efect îl au și alimentele care conțin multe grăsimi și care pot duce la obezitate. Printre acestea se numără untul sau margarina, prăjelile de orice fel, dar și sucurile și dulciurile care conțin cantități uriașe de zahăr. Studiul a arătat că persoanele care au probleme cu greutatea prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie pe parcursul vieții.