Consumul excesiv de alimente ultraprocesate poate reduce durata de viață a oamenilor cu până la 10%, potrivit unui studiu desfășurat pe durata a trei decenii pe un număr de 500.000 de subiecți.
Consumul de alimente ultraprocesate scade semnificati durata de viață
Odată ajustate datele, oamenii de știință au descoperit că riscul este mai mare în rândul bărbaților. Chestionați în privința consumului a peste 124 de alimente, 90% dintre persoanele consumatoare de alimente ultraprocesate au pus băuturile dietetice în fruntea listei.
„Băuturile răcoritoare dietetice au fost principalul contribuitor la consumul de alimente ultraprocesate. Al doilea a fost băuturile răcoritoare zaharoase", a declarat Erika Loftfield, autoarea principala a studiului.
Durata de viață scade cu aproximativ 10 ani
Pe locul doi în preferințele consumatorilor de alimente ultraprocesate au fost menționate cerealele rafinate. În special pâinea și produsele de patiserie. Studiul confirmă confirmă asocierea dintre aportul pe care îl are consumul de produse ultraprocesate și mortalitatea de orice cauză, dar mai cu seamă cea generată de afecțiuni diabetice și cardiovasculare.
Faza preliminară a studiului fost prezentată duminică în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Nutriție din Chicago. Carlos Monteiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică, este cel care a inventat conceptul de alimente ultraprocesate și sistemul de clasificare NOVA. Sistemul analizează modul în care alimentele sunt fabricate.
Sistemul de clasificare NOVA include trei clase. Alimentele cel mai puțin procesate (fructe-legume), cele procesate, cum ar fi mezelurile și cârnații și ultima categorie, alimentele ultraprocesate. Acestea din urmă conțin compuși rar utilizați în bucătăriile standard sau aditivi care a adaugă un pic de gust și înfrumusețează aspectul fizic.
Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de a muri din cauza diabetului
Pe lista aditivilor regăsim conservanți care cresc rezistența la mucegaiuri și bacterii. Emulgatori pentru separarea compușilor incompatibili, coloranți. Sare și grăsimi modificate sau agenți antispumanți. Oamenii de știință au asociat datele colectate pe durata celor 30 de ani de studiu cu ratele de deces din același interval.
Astfel au concluzionat că persoanele care s-au încadrat în marja de sub 10% a consumului de alimente ultraprocesate au avut un risc scăzut de a muri din cauza diabetului zaharat tip 2 sau a afecțiunilor cardiovasculare față de persoanele care au consumat respectivele alimente într-un mod iresponsabil.