Batoanele energizante, iaurturile si ceaiurile imbuteliate pot ascunde multe grasimi si zaharuri.
Daca mananci fructe ori legume, stii sigur ca sunt sanatoase si ca iti aduc nutrienti importanti pentru organism. Unele alimente au insa reputatia de a fi hranitoare, cand, de fapt, nu sunt, arata site-ul www.msnbc.msn.com.
Este vorba despre acele produse care contin multe grasimi si mult zahar, cum ar fi, spre exemplu, batoanele energizante. Sfatul este sa cititi cu atentie etichetele, dar ca sa va orientati mai usor, iata cateva ponturi privind produsele care va pot pacali.
Batoanele energizante
Se stie despre aceste produse ca sunt o gustare excelenta atunci cand urci pe munte. Sunt pline de ovaz, nuci, seminte si bucatele de fructe uscate, asa ca nimeni nu le considera nesanatoase.
Totusi, multe dintre batoanele energizante contin cantitati mari de zahar, ciocolata, diferite siropuri si ingrediente artificiale care le fac la fel de daunatoare precum bomboanele. Chiar si batoanele care contin mai putin zahar nu sunt foarte bogate in proteine, au foarte putine fibre si doar cateva vitamine si minerale.
Daca nu va puteti abtine sa consumati asfel de produse, luati in calcul varianta de a vi le prepara singur. Amestecati cereale neprocesate, cum ar fi graul nedecorticat, cu miez de nuca, seminte si bucati de fructe uscate, fara zahar.
Ceaiurile imbuteliate Ceaiul din plante a tot fost laudat pentru proprietatile sale antioxidante. Substantele speciale din frunzele de ceai, numite fitonutrienti, nu va pot proteja insa chiar de toate bolile. Specialistii au cazut totusi de acord ca acestea sunt capabile sa reduca riscul de atac de cord ori pe cel al aparitiei altor boli ale inimii.
De asemenea, aceste frunze de ceai pot calma diferitele inflamatii din corp si pot incetini aparitia tumorilor. Ceaiurile imbuteliate nu sunt insa la fel de sanatoase ca infuziile din plante. Contin acid, putini fitonutrienti si mult zahar. Mai mult, unele ceaiuri imbuteliate sunt facute pe baza de concentranti si esente, extrem de daunatoare organismului.
Iaurturile
Iaurturile sunt bogate in nutrienti si sunt benefice pentru intestine si pentru sistemul imunitar. Insa nu toate iaurturile sunt fabricate la fel. Unele contin „culturi vii”, importante pentru sanatatea organismului, altele nu.
De asemenea, fiti atenti ca multe iaurturi au tot atatea grasimi cat contine inghetata. Asadar, daca decideti sa va hraniti cu iaurturi sanatoase, verificati etichetele pentru a vedea continutul.
Covrigeii Bretzeles
Desi uneori sunt micul dejun perfect pentru ca se consuma repede, acesti covrigei contin multe grasimi si sunt nuli din punct de vedere nutritional. Chiar daca au mai putine grasimi decat chipsurile si nu sunt la fel de calorici, nu reprezinta un mic dejun recomandat. O portie de covrigei contine atata sare cat are nevoie un adult intr-o zi.
Mai mult, ei pot fi preparati cu diverse arome, care adauga si ele calorii. In locul covrigeilor sunt de preferat nucile. Acestea au vitamine, minerale si fitonutrienti, plus fibre si proteine. Semintele de dovleac sunt si ele o optiune.