Alimente pe care să nu le încălzești în cuptorul cu microunde. Riscurile pentru sănătate

Microunde. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși cuptorul cu microunde este extrem de practic în bucătărie și ajută la economisirea timpului, utilizarea sa poate implica anumite riscuri pentru sănătate.

Alimentele reîncălzite în cuptorul cu microunde își pierd nutrienții și pot, în anumite cazuri, cauza toxiinfecții alimentare, deoarece undele nu distrug microorganismele în totalitate.

Alimentele pe care nu trebuie să le încălzești în microunde

Astfel, e bine să eviți să încălzești carnea de pui, deoarece procesul de încălzire nu este uniform. Undele nu pătrund uniform în bucățile mari, iar bacteriile nu sunt complet distruse.

Și ardeiul iute devine periculos când este încălzit în cuptorul cu microunde. Asta deoarece emană capsaicină, substanța care îi conferă iuțimea. Inhalarea acestei substanțe poate provoca dificultăți respiratorii sau tuse.

De asemenea, evitați să reîncălziți ciupercile în cuptorul cu microunde, în special dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la gătire.

În acest interval, ciupercile pot dezvolta bacterii și cuptorul cu microunde nu le poate distruge complet, ceea ce poate constitui un pericol pentru sănătate.

Ciuperci. Sursa foto: Pixabay

În plus, fructele congelate devin problematice după ce sunt încălzite în cuptor. Sub acțiunea undelor, glucozidele din acestea pot să se transforme în substanțe cancerigene.

Nici cafeaua nu e bine să o reîncălzești

În substanțe cancerigene se transformă și nitrozamina din sfeclă. Astfel, e indicat să prepari sfecla în cantități mici, astfel încât să o consumi într-o singură masă și să nu fie nevoie să o reîncălzești.

De altfel, dacă încălzești orezul în microunde te poți confrunta cu sindromul orezului prăjit. Acesta este un tip de intoxicație alimentară cauzată de bacteria Bacillus cereus.

Orez. Sursa foto: Pictavio/ Pixabay

De asemenea, broccoliului încălzit astfel poate rămâne fără calități nutritive. În cazul cartofilor, reîncălzirea în cuptorul cu microunde poate crește riscul de contaminare cu Clostridium botulinum, cauzând botulism.

Printre alte alimente pe care e bine să nu le pui în microunde se numără carnea procesată, verdețurile, ouăle și cafeaua, potrivit Fanatik.