Inspectorii ANSVSA au desoperit nereguli grave în urma controalelor efectuate la comercianții care vând produse din lactate. Concret, calitatea laptelui nu corespondea cu informațiile furnizate de producător. Adică, gradul de grăsime era mult mai mic decât cel meționat pe etichetă.
Nereguli grave descoperite de ANSVA
În intervalul 5 februarie-15 martie, inspectorii ANSVSA au demarat mii de controale la nivel național pentru a verifica autenticitatea și parametrii de calitate ale produselor obținute din procesarea laptelui.
În intervalul amintit, inspectorii ANSVSA au efectuat 3.180 de verificări pentru a stabili calitatea produselor puse la vânzare de comercianți. Controale au fost făcute la depozitele alimentare autorizate, terminale de distribuție care alimentează rețeaua de hypermarket-uri, unități de alimentație publică, piețe sau complexuri comerciale.
Au fost efectuate 3.180 de controale
Inspectorii au analizat 412 probe din lactate și produse derivate pentru a stabili parametrii fizico-chimici, cu scopul de a verifica conformitatea produselor cu informațiile menționate pe etichete. În urma controalelor s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 2.849.340 de lei.
De asemenea, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității și alte 13 ordonanțe de interzicere a activității. Tototdată, s-au confiscat peste 17 tone de produse, informează inspectorii sanitari-veterinari.
ANSVSA a confiscat peste 17 tone de alimente
Printre nereguli depistate de ANSVSA amintim nerespectarea normelor referitoare la depozitarea și întreținerea spațiilor, funcționarea agenților economici fără autorizație sanitar-veterinară sau folosirea mijloacelor de transport neaturizate.
„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime față de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat; procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat; procent de proteină mai mic față de cel declarat; neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă”, arată ANSVSA.