Alimente de evitat la bordul curselor aeriene. Avertismentul specialiștilor

Produsele alimentare servite în călătoriile cu avionul nu sunt cele mai sănătoase și nici cele mai recomandate. Ce se află în spatele meselor oferite în avion?

Mulți dintre cei care călătoresc cu avionul consumă produse alimentare servite de personalul de la bord, fără să știe că o parte dintre acestea sunt improprii consumului. Mâncarea pe care o consumăm pe avion ascunde secrete neplăcute, după cum relatează unul dintre cei mai cunoscuți bucătari șefi, după cum relatează Daily Mail.

Este vorba despre cunoscutul chef Gordon Ramsay care a dezvăluit că de fiecare dată când călătorește cu avionul refuză mâncarea servită la bord și își aduce, de acasă, propriul pachețel. Aceasta deoarece multe dintre mâncărurile servite la bord, pasagerilor, nu corespund din punct de vedere calitativ.

„Marea problema nu este prepararea mâncării, ci livrarea la bordul avioanelor. Un avion de linie are nevoie să aducă la bord în jur de 40.000 de porții de mâncare separate pentru fiecare zbor”, a explicat Peter Jones, un specialist în catering.

Ce alimente trebuie evitate la bordul avioanelor

În multe cazuri, în ciuda precizărilor de pe cutie, care spun că mâncarea e proaspătă, aceasta e preparată cu 12 până la 72 de ore în avans. Până la ora zborului, produsele sunt ținute în congelator, uneori și până la cinci zile, după cum prevăd standardele internaționale.

„Poate fi ținută la congelator timp de până la cinci zile, conform standardelor internaționale acceptate”, a explicat Peter Jones pentru Daily Mail.

Mâncărurile calde sunt făcute în recipiente uriașe, după care sunt împărțite în porții, în cutii de plastic, înainte de a ajunge la bord. Ulterior, sunt reîncălzite și servite pasagerilor care călătoresc cu cursele aeriene. De aceea, spun specialiștii, este bine ca la bordul avioanelor, atunci când călătorim să evităm pastele, tăițeii sau orezul. Aceste mâncăruri își pierd textura originală când sunt reîncălzite.

Cei mai mari producători de mâncare pentru cursele aeriene

În Europa, cele mai multe porții de mâncare servite pe cursele aeronautice sunt preparate de companiile Gate Gourmet din Elveția sau de LSG Sky Chefs din Germania. Împreună aceste două companii deservesc peste 200 de operatori aerieni și prepară în jur de 25.000 de porții de mâncare pe zi, după cum relatează Daily Mail.

Pe de altă parte, cel mai mare producător de mâncare pentru pasagerii curselor aeriene din lume este Emirates Flight Catering Centre. Această firmă prepare până la 170.000 de porții pe zi.