Alimente de evitat când mergi la plajă. Recomandările medicului

Sursa foto: Dreamstime

De fiecare dată când ne îndreptăm spre plajă, ne asigurăm că avem protecție solară la îndemână, dar adesea neglijăm să fim atenți la ceea ce mâncăm înainte de a ajunge la mare sau când stăm la soare.

Înainte de a merge la plajă, este important să evităm anumite alimente din mai multe motive. Unele dintre ele pot avea efecte negative asupra organismului, în timp ce altele se pot deteriora rapid și riscăm să le consumăm alterate.

Pentru a ne bucura de o zi relaxantă și plină de energie la mare, este recomandat să fim atenți la alegerea gustărilor și să optăm pentru alimente sănătoase și proaspete.

Ciocolata

Deși ciocolata și gustările pe bază de ciocolată par tentante, ele sunt total nerecomandate la plajă. Cea mai mică rază de soare poate transforma această delicioasă ciocolată într-un dezastru.

Nu doar că veți avea degetele lipicioase, dar ciocolata topită poate pătrunde în haine și obiecte, provocând pete dificil de îndepărtat. Pe lângă asta, există riscul ca aceasta să vă afecteze sănătatea.

Produse lactate

Produsele lactate, precum milkshake-urile, iaurtul și brânza, ar trebui lăsate acasă atunci când mergeți la plajă. Aceste produse sunt foarte sensibile la temperaturile ridicate și se pot deteriora rapid.

Consumul de produse lactate alterate poate cauza intoxicații alimentare și vă poate strica ziua la plajă. În schimb, alegeți gustări nesolide, precum batoanele de cereale, nucile sau fructele uscate.

Salate cu maioneză

Chiar dacă salata de varză poate fi ingredientul principal al unui sandvici, aceasta este o alegere riscantă pentru o ieșire la plajă. Maioneza se poate strica rapid la soare, ceea ce poate cauza intoxicații alimentare.

Dacă doriți o salată răcoritoare, luați în considerare opțiunile cu sos de oțet sau chiar salata de fructe, care sunt alegeri mai sigure pentru mediul de plajă.

Biscuiții, prăjituri sau chipsuri

Recomandăm să evitați gustările care se fărâmițează ușor, precum biscuiții, prăjiturile sau chipsurile. Nisipul și vântul de pe plajă pot transforma prosopul într-o mizerie, iar mâncarea va fi mereu acoperită de nisip.

În schimb, optați pentru fructe întregi, cum ar fi merele sau bananele, care sunt ușor de mâncat și nu se vor dezintegra în timpul activităților de pe plajă.

Mezeluri

Chiar dacă pare o opțiune convenabilă pentru plajă, este important să păstrați orice sandvișuri cu mezeluri în frigider până în momentul consumului, dacă nu vreți să riscați să vă îmbolnăviți.

Cafea și alcool

Medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Ciprian Constantin spune că trebuie să renunțăm la cafea și alcool.

Este un diuretic uşor, însă asocierea unui consum excesiv cu aport hidric deficitar şi cu căldura excesivă de pe plajă poate duce la deshidratare cu senzaţie de vertij ortostatic (ameţeală la ridicarea în picioare), transpiraţii reci, etc. Acestea sunt şi efect al luptei organismului de a contracara efectele deshidratării pe tensiunea arterială.

Contrar a ceea ce se crede (mai bei o bere, un vin rece, etc.), consumul unor băuturi alcoolice la plajă duce la accentuarea deshidratării produsă prin procesele metabolice pe care le iniţiază, dar şi prin vasodilatatie. Vazodilataţia produsă de alcool duce la o accentuare a transpiraţiei şi a pierderilor de lichide, minerale”, a explicat medicul.