Alice Voinescu, lupta unei intelectuale rafinate cu dictaturile
- Florian Olteanu
- 7 octombrie 2023, 08:04
Alice Voinescu, lupta unei intelectuale rafinate cu dictaturile. Cum a reușit celebra severineancă să exceleze acum 110 ani în studiul Filosofiei
Alice Voinescu, lupta unei intelectuale rafinate cu dictaturile. Cum a reușit celebra severineancă să exceleze acum 110 ani în studiul Filosofiei.
Alice Steriadi s-a născut la 10 februarie 1885 în Turnu Severin. Tatăl său Sterie Steriadi era avocat cu doctorat la Paris, iar mama sa, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. A fost nepoata lui Constantin Rădulescu Motru.
Alice Voinescu - pionierat feminin în Filosofie
Încă din fragedă copilărie a învățat germana și franceza. Alice Voinescu studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din București, luându-și licența în Filosofie. În 1909, a mers în Germania, Franța pentru a realiza doctoratul în Filosofie.
A studiat la Leipzig, Marburg, Sorbonna, finalizaând doctoratul în 1913, cu o teză despre Filosofia Kantiană și Școala de la Marburg.
După ce refuză catedre universitare în SUA și Franța, în 1915 se căsătorește cu avocatul Stello Voinescu.
În 1922, a devenit profesor de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București.
Alexandru Paleologu o admira
Alice Voinescu a călătorit la Pontigny în Franța, la Florența în Italia, la Oxford în Marea Britanie, dorind să întemeieze o scoietate, un cerc de filosofi după modelele de la Oxfor, Pontigny.
Până în 1942 a realizat conferințe radiofonice cu teme feministe, filosofice, culturale, a publicat articole pe teme de istorie a filosofiei. A excelat în arta oratoriei.
Marele intelectual Alexandru Paleologu a spus că niciodată nu asistase la manifestarea unei arte oratorice așa cum o făcea Alice Voinescu.
Alice Voinescu se opune dictaturilor de orice extremă
Alice Voinescu a protestat public față de asasinarea istoricului Nicolae Iorga. A fost marginalizată de legionari dar și de regimul antonescian. Evident, luarea de poziție contra legionarilor i-a creat o reputație menită să evite alte sancțiuni. A protestat față de rescrierea de către comuniști a istoriei. În 1948 a fost pensionată forțat. În 1951-1954 suferă o condamnare de un an și șapte luni, urmată de impunerea domiciliuui forțat la Târgu Frumos. Aici, ea a trăit într-o sărăcie lucie.
Petru Groza se implică personal în reabilitarea sa, sensibliziat și de puternica susținere venită din partea intelectualilor vremii, aceasta primește o pensie, reprimește dreptul de a face și a semna traduceri.
Așadar, valoarea unei intelectuale de top înfrângea prejudecățile unei dictaturi feroce care distrugea intelectualitatea nealiniată preceptelor leniniste.
La 4 iunie 1961, Alice Voinescu a decedat la București.