Mii de persoane au ieșit, sâmbătă, în stradă, la Erfurt, capitala Turingiei, unde alegerea guvernatorului regiunii, grație extremei drepte, a provocat un cutremur politic în Germania.
În timp ce stânga și extrema stângă rămân, se vede treaba, frecventabile în ochii germanilor, mii de persoane au manifestat, sîmbătă, la Erfurt, în estul Germaniei, pentru a protesta împotriva alianței legastă de partidele tradiționale cu extrema dreaptă, la începutul acestei luni, în Turingia.
În timpul scrutinului regional, liberalii (FDP) și creștin-democrații Angelei Merkel (CDU) l-au ales ca președinte al regiunii pe liberalul Thomas Kemmerich, cu ajutorul voturilor extremei drepte Alternativa pentru Germania, AfD.
O alianță care a provocat un seism politic în Germania. În timp ce Angela Merkel denunța „un act impardonabil”, președintele regional Thomas Kemmerich, ales absolut democratic, și-a dat demisia după 24 de ore. Declanșând astfel o criză instituțională locală.
Pe același drum a ales să meargă și Annegret Kramp-Karrenbauer, pupila politică a Angelei Merkel, care a anunțat că părăsește conducerea CDU dar și cursa pentru cancelaria Berlinului.
Dincolo de frontierele Turingiei, acest episod a ascuțit și mai mult divergențele în sânul CDU cu privire la poziția de adoptat vizavi de AfD. Mai ales în regiunile fostei RDG, unde extrema dreaptă este mai puternică.
Retorica AfD, scrie Euronews, găsește „debușeuri” în fosta RDG comunistă, mai săracă.
În Turingia, venitul mediu anual, în 2018, s-a ridicat la 35.701 de euro, față de 42.962 de euro în medie în Germania, potrivit Oficiului de Statistică.
Dacă șomajul un pic mai mare decât rata federală (5,3% față de 5%), Turingia suferă de plecarea generațiilor tinere și de un deficit de natalitate. Mai mult de unu din patru locuitori (25,7%) au peste 65 de ani (21,5% în Germania).
Această mobilizare împotriva extremei drepte intervine și în timpul comemorărilor eliberării lagărelor naziste și a bombardării orașului Dresda în urmă cu 75 de ani.
Aproximativ 1.500 de activiști neo-nazisti, precum și mulți contra-demonstranți, au ieșit sâmbătă în stradă, sub o supraveghere atentă a poliției, în Dresda (Saxonia, estul Germaniei) pentru un „marș funebru”, cultivând mitul unui „ oraș martirizat”, sacrificat pe nedrept de Aliați.
Bombardamentul aliat asupra Dresdei rămâne unul din cele mai controversate acte ale aliaților, cel puțin 25.000 de persoane murind în chinuri groaznice în urma atacului cu bombe incendiare care a mistuit orașul.
Mai mulți istorici pun la îndoială importanța militară a Dresdei și îl califică o crimă de război.