Evenimentul Zilei > International > Alianțele electorale cu extrema dreaptă. Germanii, iar în stradă
Alianțele electorale cu extrema dreaptă. Germanii, iar în stradă

Alianțele electorale cu extrema dreaptă. Germanii, iar în stradă

Mii de persoane au ieșit, sâmbătă, în stradă, la Erfurt, capitala Turingiei, unde alegerea guvernatorului regiunii, grație extremei drepte, a provocat un cutremur politic în Germania.

În timp ce stânga și extrema stângă rămân, se vede treaba, frecventabile în ochii germanilor, mii de persoane au manifestat, sîmbătă, la Erfurt, în estul Germaniei, pentru a protesta împotriva alianței legastă de partidele tradiționale cu extrema dreaptă, la începutul acestei luni, în Turingia.

În timpul scrutinului regional, liberalii (FDP) și creștin-democrații Angelei Merkel (CDU) l-au ales ca președinte al regiunii pe liberalul Thomas Kemmerich, cu ajutorul voturilor extremei drepte Alternativa pentru Germania, AfD.

O alianță care a provocat un seism politic în Germania. În timp ce Angela Merkel denunța „un act impardonabil”, președintele regional Thomas Kemmerich, ales absolut democratic, și-a dat demisia după 24 de ore. Declanșând astfel o criză instituțională locală.

Pe același drum a ales să meargă și Annegret Kramp-Karrenbauer, pupila politică a Angelei Merkel, care a anunțat că părăsește conducerea CDU dar și cursa pentru cancelaria Berlinului.

Dincolo de frontierele Turingiei, acest episod a ascuțit și mai mult divergențele în sânul CDU cu privire la poziția de adoptat vizavi de AfD. Mai ales în regiunile fostei RDG, unde extrema dreaptă este mai puternică.

Retorica AfD, scrie Euronews, găsește „debușeuri” în fosta RDG comunistă, mai săracă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE