Japonia și Filipine au semnat un pact de apărare care permite desfășurarea de trupe pe teritoriul celuilalt. Totul are loc pe fondul preocupărilor comune cu privire la creșterea puterii militare a Chinei. Ministrul japonez al afacerilor externe, Yoko Kamikawa, și secretarul filipinez al apărării naționale, Gilberto Teodoro, au semnat luni, 8 iulie, Acordul de acces reciproc în cadrul unei ceremonii desfășurate la Manila.
În temeiul acordului, forțele japoneze vor putea fi desfășurate în Filipine pentru exerciții militare comune. Iar forțele filipineze vor putea efectua antrenamente de luptă în Japonia. Pentru a intra în vigoare, pactul va trebui să fie ratificat de legislativele ambelor țări. Acordul intervine în contextul în care Japonia și Filipine, ambele aliați de lungă durată ai Statelor Unite, sunt îngrijorate de afirmarea tot mai puternică a Chinei în regiune.
Nu prea se înțeleg cu China
Beijingul a revendicat mai mult de 90% din Marea Chinei de Sud. Inclusiv apele care se află în zonele economice exclusive ale Filipinelor și ale altor patru țări din Asia de Sud-Est. În 2016, un tribunal internațional de la Haga a constatat că pretențiile Beijingului nu au „niciun temei juridic”.
Gărzile de coastă și forțele navale ale Chinei și Filipinelor au fost implicate în numeroase confruntări în apele disputate. Inclusiv într-un incident petrecut luna trecută, în cursul căruia membri ai gărzilor de coastă chineze, înarmați cu cuțite și sulițe, au folosit bărci cu motor pentru a lovi două nave de aprovizionare ale marinei filipineze.
Japonia are o dispută teritorială de lungă durată cu China cu privire la Insulele Senkaku, situate între Taiwan și Okinawa. Sub conducerea prim-ministrului japonez Fumio Kishida, Tokyo a încercat să își sporească puterea de foc militară. Inclusiv prin acorduri de acces reciproc cu Australia și Regatul Unit. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a denunțat cu fermitate acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud. Și a avertizat că țara sa va considera moartea oricărui filipinez în mâinile Chinei ca fiind aproape un „act de război”.
Manila are pacte de apărare de lungă durată cu Australia și SUA și analizează un acord similar cu Franța. În aprilie, liderii SUA, Japoniei și Filipinelor au organizat primul lor summit trilateral la Washington, DC. Ca parte a eforturilor de a stimula cooperarea militară între părți. Summitul a avut loc în urma unor exerciții militare comune în Marea Chinei de Sud, la care a participat și Australia, notează Al Jazeera.
China, între timp
Între timp, recent, președinții Chinei și Rusiei au îndemnat aliații să reziste influențelor externe, afirmând că centrele globale de putere se schimbă. Și că se întrevede o lume multipolară. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping s-au aflat joi, 4 iulie, în capitala Kazahstanului, Astana, pentru o reuniune a liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). Ceea ce reprezintă un bloc regional pe care Moscova și Beijingul îl consideră o contrapondere la „hegemonia” SUA pe scena mondială.
Xi a făcut apel la țări să „reziste interferențelor externe”. În timp ce Putin a declarat că „noi centre” de putere politică și economică sunt în creștere. „Ar trebui să ne unim mâinile pentru a rezista interferențelor externe, să ne sprijinim ferm unii pe alții. Să avem grijă de preocupările celorlalți. Și să controlăm cu fermitate viitorul și destinul țărilor noastre și pacea și dezvoltarea regională în propriile noastre mâini”, a declarat Xi la summit.
„Este de o importanță vitală pentru lume ca OCS să fie de partea dreaptă a istoriei și de partea echității și justiției”. Într-o declarație comună, publicată de Kremlin, grupul a remarcat „schimbările tectonice din politica globală” și a solicitat ca blocul să joace un rol sporit în securitatea globală și regională. „Utilizarea forței este în creștere, normele dreptului internațional sunt încălcate în mod sistematic, confruntările și conflictele geopolitice sunt în camploare. Iar riscurile la adresa stabilității în lume și în regiunea OCS se înmulțesc”, se arată în declarație.
OCS și restul lumii
Comunicatul final a făcut, de asemenea, apel la o „încetare a focului rapidă, completă și durabilă” în Gaza. Cu o „soluționare cuprinzătoare și justă a problemei palestiniene”. Declarația nu a făcut referire la invazia Rusiei în Ucraina sau la disputa Chinei cu Taiwanul. Dar a afirmat că grupul are „respect reciproc pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a statelor”.Atât Rusia, cât și China se revoltă în mod regulat împotriva a ceea ce ele consideră a fi dominația SUA în afacerile globale. Și încearcă să își sporească influența și controlul, în special în regiunile apropiate de frontierele lor.
„Lumea multipolară a devenit o realitate”, a declarat Putin în cadrul reuniunii la nivel înalt. Cu această ocazie salută aderarea aliatului apropiat al Rusiei, Belarus, la bloc, devenind astfel al zecelea membru al acestuia. „Cercul statelor care susțin o ordine mondială justă și sunt pregătite să își apere cu hotărâre drepturile legitime și să protejeze valorile tradiționale se extinde”, a declarat Putin. „Noi centre de putere și creștere economică se consolidează”.