Alianța PSD-Sindicate a declarat război premierului Cîțu. Motivul: banii publici

Alianța PSD-Sindicate a declarat război premierului Cîțu. Motivul: banii publici

PSD și liderii sindicali au declarat azi război celor care li se opun. Prima țintă: premierul Florin Cîțu, primul lider politic din ultimii 30 de ani care atacă pozițiile de forță ale veteranilor șefi ai structurilor sindicale. 

De peste două luni de zile, străzile orașelor sunt blocate de sindicaliștii care cer măriri de salarii pentru bugetari.

“Este pentru prima oară în treizeci de ani când un lider politic cum este premierul Florin Cîțu  a transformat întreaga mișcare sindicală într-o adunătură de hoți”, a declarat astăzi liderul Blocului Național Sindical (BNS) Dumitru Costin la Congresul BNS. Este o premieră în discursul public faptul că un mare lider sindical definește sindicatele ca fiind  “o adunătură de hoți”. 

Premierul Cîțu nu a folosit însă această sintagmă invocată de liderul sindical.

Războinicul Ciolacu: „Ne aflăm în război, iar PSD e în aceeași barcă cu BNS”

“Ne aflăm în mijlocul unui război, iar PSD e în aceeași barcă cu BNS”, a sărit șeful PSD, Marcel Ciolacu, în ajutorul sindicalistului Costin. Ciolacu a probat astfel explicit pentru toți românii alianța de neclintit de 30 de ani dintre social-democrați și sindicate. Alianță care a blocat orice reformă instituțională în România și care a dus la anomaliile prezente: o masă de bugetari de aproape 1,3 milioane cu venituri care depășesc cu peste 60% media pe economie, potrivit statisticilor din țară, dar și din UE.

Cîțu i-a înfuriat pe liderii sindicali. Vrea să le taie o sursă de bani din bugetul statului

Nervozitatea liderului BNS, Dumitru Costin și a șefului PSD, Marcel Ciolacu are la bază intenția premierului Cîțu de a schimba fundamental sursa de finanțare a sindicatelor. Concret, Cîțu a declarat că va da o ordonanță de urgență  prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. “Ar trebui să gândim ca societate. Cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceeași de 30 de ani? Acolo chiar nu se întâmplă nimic? Ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate, în acest dialog social, să ne întrebăm cum ajung acolo”, a declarat premierul.

Cioloș de la PSD e Roosevelt, Costin de la BNS e Churchill

Șeful PSD, Marcel Ciolacu a făcut un apel forțat la istorie pentru a întări legătura dintre sindicate și pesediști. Respectiv, Cioloș s-a asemănat cu Franklin D. Roosevelt și i-a atribuit lui Dumitru Costin rolul lui Churchill: “Acum 80 de ani, când America s-a hotărât să intre în război contra Germaniei naziste, președintele SUA i-a spus lui Winston Churchill: suntem în aceeași barcă acum! Prezența mea aici este expresia faptului că vrem ca întotdeauna, nu doar în momente de criză, PSD să fie în aceeași barcă cu BNS” a comentat Ciolacu.

“Îmi place să fiu aici fiindcă mă simt în mijlocul unor oameni pe care te poți baza. Mesajul meu este că avem nevoie unii de alții mai mult ca oricând, fiindcă ne aflăm în mijlocul unui război. Asta înseamnă austeritatea pe care a instaurat-o Cîțu: un război al unei puteri cinice la adresa tuturor oamenilor care trăiesc cinstit, din salariu”, a spus Ciolacu la Congresul sindicalist.

Ciolacu îi apără pe sindicaliști de “coasa lungă a austerității” a lui Cîțu

Cine sunt românii pentru care intră în război liderul BNS și șeful PSD? Bugetarii. “Am crescut în guvernarea noastră salariul minim cu 67% și pensia minimă cu 76%. Rezultatul a fost un câștig de bunăstare pentru salariați, care au simțit un plus de 25% la puterea de cumpărare. Aceste politici au mai însemnat și că două milioane de români au ieșit din starea de sărăcie extremă. A venit însă Cîțu cu coasa lungă a austerității și a secerat tot ce construisem împreună”, a comentat Marcel Ciolacu, deși acesta știe că veniturile bugetarilor au rămas intacte.

Relația politică dintre PSD și marile conferedații sindicale are o istorie de 30 de ani. Manifestațiile stradale începute din luna ianuarie 2021 de sindicate în toată țara sunt întreținute de PSD, după cum afirmă marea majoritate a reprezentanților mediului economic, dar și analiștii economici și politici independenți.

Sindicalistul Costin îi cere lui Orban să-l reeduce pe premier

Asigurat de sprijinul permanent al PSD, liderul BNS Dumitru Costin, s-a îndreptat  și spre PNL. El i-a cerut lui Ludovic Orban, prezent la Congres, sprijin în fața intenției premierului Cîțu de a suprima finanțarea automată a fondurilor sindicale care provine din banul public. Respectiv, din cotizația lunară pe care bugetarii sindicalizați sunt obligați în prezent să o dea casei de bani a sindicatelor.

Pentru a fi mai convingător, liderul sindical a fluturat deasupra capului și Constituția: “Țin să vă transmit nemulțumirea întregului nostru Congres față de acuzațiile pe care le-a adus în ultimele două săptămâni dl. premier Cîțu. Afirmațiile premierului de genul “luați banii oamenilor fără acordul lor” înseamnă hoție, furt! El nu înțelege niște mecanisme prevăzute în Constituție. Am încredere bazată pe experiența dumneavoastă politică că veți avea și o discuție internă la nivelul PNL”.

Liderul BNS amenință PNL cu opoziția sindicală

Dincolo de faptul că i-a cerut șefului PNL să-l bage pe Cîțu în ședință de partid pentru a-l reeduca, Dumitru Costin a strecurat și o amenințare politică: “Suntem dispuși dialogului dar vom sancționa orice tip de derapaj comportamental sau orice tip de încălcare a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor”.

Ludovic Orban a adoptat mesajul de protocol: „Vă felicit pentru cei 30 de ani de activitate. Vă asigur, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori, de toată deschiderea pentru dialog”. După care le-a reamintit sindicaliștilor adunați la Congres că salariul mediu net în România a crescut în pandemie cu peste 7%, fapt care a dus la un deficit bugetar de 9,8%. Concret, bugetarii nu au fost atinși de criza economică generată de pandemie, veniturile lor substanțiale au crescut în anul 2020 și rămân neatinse în anul 2021.

Ludovic Orban: „Numărul angajaților a crescut”

 

"Numărul de angajaţi cu contract de muncă la nivelul lunii decembrie a fost semnificativ egal sau puţin mai mare în raport cu numărul de angajaţi din luna ianuarie înainte de izbucnirea pandemiei. Toate măsurile pe care le-am gândit au avut exact acest scop şi anume acela de a menţine într-o măsură cât mai mare în stare de funcţiune economia, de a prezerva cât mai multe dintre locurile de muncă ale angajaţilor şi a susţine companiile să treacă de perioada grea, provocată de pandemie, cu restructurări de personal cât mai mici posibil şi, de asemenea, evident să încurajăm investiţii care se creeze noi locuri de muncă”, a declarat  Orban în discursul susținut astăzi  la Congresul Blocului Naţional Sindical.

 

De la începutul lunii ianuarie, străzile din București și din marile orașe sunt ocupate de mișcările sindicale care cer imperativ Guvernului să le fie mărite salariile. Efectele crizei economice generată de pandemia covid nu a afectat sistemul bugetar ci mediul privat. Peste 500.000 de oameni au devenit șomeri din cauză că firmele la care lucrau au intrat în faliment sau au fost obligate la restructurare din cauza lockdown-ul impus în 2020 de Guvern.

Cîțu a fost blocat de liderii coaliției când a vrut să taie sporurile bugetarilor

Premierul Cîțu a anunțat că în acest an salariile bugetarilor rămân neatinse. Intenția premierului de a reduce sporurile scandaloase pe care le primesc angajații de la stat și care ajung să reprezinte 80% din salariu, bani în plus, a fost blocată de liderii coaliției de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor. 

Șefii sindicatelor își țin la secret declarațiile de avere și bugetele confederațiilor pe care le conduc

Statutul liderilor sindicali din România este unul privilegiat. Deși legea îi obligă să-și completeze declarațiile de avere și de interese, acestea nu au mai fost depuse de foarte mulți ani de zile. De câte ori, de-a lungul anilor, liderii sindicali au fost întrebați de valoarea veniturilor personale sau a veniturilor structurilor pe care le reprezintă, aceștia au refuzat să răspundă.

Ne puteți urmări și pe Google News