Alianţa PSD-PNL se pregăteşte de botez: Uniunea Social-Liberală

Alianţa PSD-PNL se pregăteşte de botez: Uniunea Social-Liberală

Social-democraţii şi liberalii au intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru lansarea alianţei politice pe care au negociat-o în ultimele două luni. Blocul politic al opoziţiei s-ar putea numi Uniunea Social-Liberală.

Uniunea Social-Liberală este denumirea pe care ar putea să o aibă preconizata alianţă dintre PSD şi PNL. Aceasta variantă a fost discutată, conform unor surse din PSD, de Victor Ponta şi Crin Antonescu. O altă variantă pusă în discuţie a fost Alianţa Naţională.

Protocolul alianţei PSD-PNL va fi definitivat în această săptămână şi va fi supus aprobării forurilor de conducere ale celor două partide. Ceremonia de semnare a protocolului este programată pentru ziua de sâmbătă, urmând ca săptămâna viitoare să se depună actele pentru înregistrarea la tribunal.

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat luni că a fost mandatat de Biroul Permanent al partidului să definitiveze, alături de reprezentanţii PNL, textul ”contractului” alianţei. Protocolul va fi suspus aprobării Comitetului Executiv vineri, urmând ca sâmbătă să fie validat şi de Consiliul Naţional PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede protocolul PSD-PNL Asocierea politico-electorală dintre cele două partide prevede candidaturi comune pentru alegerile locale, parlamentare şi generale. Conform protocolului, candidatul comun la preşedinţie va fi desemnat în urma unor sondaje care vor determina care dintre cei doi şefi de partide, Crin Antonescu sau Victor Ponta, este mai bine plasat din punctul de vedere al intenţiilor de vot.

O înţelegere informală însă între liderii celor două partide tranşează această chestiune în sensul că Antonescu va  merge pe „culoarul” candidaturii la preşedinţie, iar Victor Ponta va fi susţinut pentru nominalizarea ca premier.

Acordul politic dintre cele două partide prevede formarea unui guvern în care PSD şi PNL să aibă un număr egal de miniştri.

Procolul alianţei PSD-PNL mai prevede susţinerea de candidaţi comuni pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene şi primari. Pentru consilierii judeţeni şi consilierii locali cele două partide vor susţine, de asemenea, liste comune.

În privinţa raportului de forţe, PSD şi PNL au stabilit ca fiecare partid să păstreze funcţiile pe care le deţine –primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri. Acolo unde aceste funcţii sunt deţinute de PDL, candidaţii vor fi decişi în urma unor înţelegeri punctuale între PSD şi PNL şi în funcţie de sondajele care vor determina care dintre propuneri sunt mai bine cotate.