Alianța „Celor cinci ochi” s-a rupt! Cine se alătură Chinei în războiul global

Alianța „Celor cinci ochi” s-a rupt! Cine se alătură Chinei în războiul global

Ministrul de externe al Noii Zeelande, Nanaia Mahuta, a declarat luni că ţara sa îşi va asuma o poziţie mai independentă faţă de China, delimitându-se astfel de alianţa strategică a celor ''Cinci Ochi'', din care face parte alături de SUA, Marea Britanie, Australia şi Canada, relatează agenţia EFE.

Ce este alianța celor „Cinci Ochi”?

Alianţa celor „Cinci Ochi” (Five Eyes), a fost creată în secret după al Doilea Război Mondial ca un parteneriat între serviciile de informaţii din cele cinci ţări, dar în ultimii ani membri ai acestui grup au invocat-o pentru a aborda alte chestiuni, precum situaţia din Hong Kong sau încălcarea drepturilor minorităţii uigure din provincia chineză Xinjiang.

''Ne simţim inconfortabil cu extinderea sferei de aplicare a (alianţei) celor Cinci Ochi'', a declarat şefa diplomaţiei neozeelandeze, citată de postul public TVNZ, adăugând că ţara sa preferă ''să caute oportunităţi multilaterale'' pentru a-şi urmări interesele într-o serie de chestiuni.

Ea a asigurat că va vorbi public despre chestiuni precum Hong Kong, minoritatea uigură sau atacurile cibernetice, după ce în ultimele luni Noua Zeelandă a evitat să sprijine toate comunicatele alianţei celor 'Cinci Ochi' referitoare la China.

Ne puteți urmări și pe Google News

''În fiecare caz vom lua propriile decizii în mod independent, pe baza valorilor noastre şi propriei evaluări privind interesele Noii Zeelande'', a semnalat Nanaia Mahuta.

Ce presupune decizia luată de Noua Zeelandă

Comentariile sale vin înaintea vizitei pe care şefa diplomaţiei australiene Marise Payne o va efectua în Noua Zeelandă săptămâna aceasta. Ambele ţări au ca principal partener comercial China, dar, spre deosebire de Noua Zeelandă, relaţiile Australiei cu China s-au deteriorat în ultimii ani, mai ales din cauza COVID-19 şi altor chestiuni geopolitice, de securitate sau legate de drepturile omului.

La începutul anului, ministrul neozeelandez al comerţului, Damien O'Connor, a sugerat că Australia, un aliat necondiţionat al SUA, ar trebui să dea dovadă de mai mult ''respect'' faţă de China şi să evite campanii favorabile sancţiunilor economice.

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei neozeelandeze şi-a exprimat preocuparea faţă de îndatorarea ţărilor din regiunea Pacificului, unele dintre acestea contractând credite din partea Chinei pentru investiţii în infrastructuri, situaţie care preocupă SUA şi Australia din cauza creşterii influenţei chineze în această regiune strategică.

''Nu este niciun secret că există un nivel semnificativ de vulnerabilitate economică în tot Pacificul'', a spus Nanaia Mahuta, adăugând că ''Noua Zeelandă investeşte cu certitudine în regiunea Pacificului (...) prin subvenţii, nu prin împrumuturi''.