Reforma în sănătate propusă de Alexandru Rafila. Criterii de performanță pentru plata medicilor

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Alexandru Rafila a anunță necesitatea introducerii criteriilor de performanță în remunerarea personalului medical, argumentând că nu este sustenabil să se plătească uniform, fără să se țină cont de volumul activității.

Alexandru Rafila a abordat subiectul priorităților Ministerului Sănătății pentru anul viitor în cadrul proiectului România Inteligentă. Ministrul Sănătății a fost prezent la conferința națională „Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație”.

Alexandru Rafila, planuri pentru 2024 în sănătate

Ministrul Sănătății a subliniat că România înregistrează un număr redus de contribuitori la Fondul Național Unic de Sănătate, cifrat în jur de cinci milioane înainte de noile reglementări fiscale.

Cu noile schimbări, numărul a crescut la aproape șase milioane, incluzând 800.000 de noi plătitori care erau anterior exceptați.

El crede că astfel de soluții convergente pot conduce la o creștere sustenabilă a proporției din PIB alocată sănătății.

Să nu uităm că România nu are nici un PIB extrem de mare pe cap de locuitor și atunci, dacă ai și un procent relativ mic dintr-un PIB care nu este printre primele în Uniunea Europeană, în mod evident cheltuiala efectivă cu sănătatea nu este una de top.

Dar noi avem niște priorități, avem acest plan de combatere și de control al cancerului, sperăm să îl putem demara în acest an pentru că el va fi un întreg proces”, a menționat Alexandru Rafila.

Plata serviciilor medicale fără includerea costurilor salariale

Ministrul subliniază importanța ca decontarea serviciilor medicale să reflecte costul real al acestor servicii.

Alexandru Rafila adaugă că nu putem discuta despre costul serviciilor medicale dacă, de exemplu, un serviciu medical costă în mod real 1000 de lei și este finanțat doar cu 800 de lei. Aceasta înseamnă că există un decalaj de 200 de lei pentru fiecare serviciu medical furnizat.

Medici. Sursa foto: Dreamstime

„Și atunci costul serviciilor medicale în care se include costul cu resursa umană, ori ne hotărâm și găsim un sistem prin care să plătim separat salariile, și asta poate fi o soluție, și atunci plătești serviciul medical exact costul lui, fără să includă costurile salariale. Discutăm despre acest lucru, lucrurile acestea noi le-am moștenit, sunt de când s-a înființat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Gândiți-vă că între 2015 și 2023 nu cred că a existat o indexare a valorii acestor servicii medicale timp de vreo opt ani de zile. În vreo opt ani de zile vă asigur că multe s-au schimbat”, a precizat acesta.

E nevoie de criterii de performanță pentru medici, anunță Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a evidențiat că într-un spital e nevoie ca plata să se facă pe baza criteriilor de performanță ale medicilor. Astfel că, din 2024 acest lucru ar urma să se schimbe.

Și încă un lucru pe care trebuie să-l spun este faptul că nu putem plăti în continuare fără să existe criterii de performanță pentru personalul medical.

De exemplu, dacă eu am într-un spital un chirurg care face trei operații pe lună și altul care face 50 de operații pe lună, noi îi plătim la fel. Ori această plată pe bază de performanță ar trebui să existe”, a mai spus Alexandru Rafila.