Alexandru Machedon, fondatorul grupului StarNet din Republica Moldova, acuzat de acțiuni de spionaj

Alexandru Machedon, fondatorul grupului StarNet din Republica Moldova, acuzat de acțiuni de spionaj Sursa foto: Arhivă EVZ

Un raport al Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) scoate la suprafață implicarea unor puternici oameni de afaceri din Republica Moldova într-un scandal referitor la interceptarea ilegală a unor convorbiri. De asemenea, mai multe persoane au fost supuse forțat testării cu detectorul de minciuni.

Faptele au avut loc în anul 2018, fiind implicați Alexandru Machedon, fondatorul grupului „StarNet” și al Intellesct Security, Cornel Certan, fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), și Constantin Chiperi, administratorul „Intellect Security” SRL, organizația particulară de pază care s-a ocupat de activitățile ilegale.

Alexandru Machedon, în spatele mai multor infracțiuni de spionaj

În urma cercetărilor s-a stabilit că „Intellect Security” a desfășurat mai multe acțiuni speciale de investigații atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotare, cu aplicarea procedeelor operative de culegere a informațiilor. Este vorba despre urmărirea vizuală și utilizarea de tehnici speciale pentru fixarea foto, video și audio a obiecților.

Astfel, o situație a avut loc în august 2018 când Certan Cornel i-a cerut lui Chiperi Constantin să îi spioneze pe Munteanu Alexei și Buciuscan Fiodor, ambii angajați „StarNet”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Chiperi a apelat la Văduț Adrian-Florin care a mers la conferința la care au participat cei doi angajați ai „StarNet” și i-a urmărit pe aceștia, făcându-le mai multe poze.

În raport este cuprins și un mesaj al lui Certan, adresat lui Chiperi, care confirma implicarea angajaților „Intellect Security” și a partenerilor săi români, în măsuri speciale de investigații neautorizate pe teritoriul Republicii Moldova. Un alt caz a avut loc în iulie 2018 când Vlăduț Adrian i-a raportat lui Certan despre rezultatele obținute în urma unei acțiuni de filaj în legătură cu Passat Anatol.

În acest context, Certan i-a solicitat interlocutorului său ca persoana care desfășoară nemijlocit urmărirea vizuală să facă înregistrări foto și video cu obiectul de interes, inclusiv până la domiciliul lui. Ulterior, Certan i-a trimis lui Chiperi ceea ce a discutat cu Vlăduț Adrian.

Pe 23 august 2018 a fost organizată o altă măsură de spionaj a cetățeanului moldovean Sebinov Nicolae, ginerele lui Passat Anatol. S-a constatat că cel dintâi a fost urmărit pentru o perioadă mare de timp, dovada fiind afirmațiile lui Adrian Vlăduț, dar și alte dicuții dintre Certan și Chiperi, potrivit raportului publicat de cotidianul.md.