În 1994, atunci când Alexandru Lukașenko a devenit președintele Belarus, aceasta era considerată o țară obscură. În următorul sfert de secol, el a adus țara în atenția tuturor, prin represiune, comportament extremist și amenințări constante. Disprețul său față de democrație și istoricul în încălcarea drepturilor omului, l-a adus în ipostaza de a fi considerat „ultimul dictator al Europei”.
Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, preferă să fie numit „Batka”, care este tradus ca „Tată”, considerând că este un patriarh sever, dar înțelept. Deși a încercat de câteva ori să se apropie de Occident, Lukașenko a abandonat această mișcare, în urma demonstrațiilor făcute împotriva sa din 2020, când a câștigat cel de-al șaselea mandat de președinte. Atât opoziția, cât și Occidentul, au respins acest rezultat, considerând că este falsificat.
În urma protestelor, zeci de mii de protestatari au fost arestați, mulți dintre ei ajungând să fie bătuți de poliție, iar principalele figuri ale opoziției fie au fost închise, fie au fugit din țară. Jurnaliștii străini au fost și el alungați.
În 2006, Lukașenko amenințase protestatarii spunând că „le va sfâșia gâtul ca la rață”. De asemenea, a provocat un șoc în timpul unui interviu oferit de Crăciun, când și-a lăsat câinele să umble printre bucatele de pe masă.
Apogeul parcursului său draconic a apărut duminică, în momentul în care s-a implicat în interceptarea unui avion comercial cu destinația Lituania, care îl transporta pe unul dintre adversarii săi, jurnalistul Roman Protasevici. Autoritățile au declarat că această acțiune a fost întreprinsă după ce au aflat despre o amenințare cu o bombă împotriva avionului, însă oficialii occidentali au respins această declarație, considerată o tentativă de a masca un act de piraterie.
Un adevărat regim dictatorial
Sub Lukașenko, principalul serviciu de informații al țării și-a păstrat acronimul simbolic de KGB. De asemenea, el a promovat și un referendum care a făcut ca noul steag național să fie aproape identic cu steagul folosit de Belarus în perioada în care era republică sovietică.
Belarus continuă să execute pedeapsa capitală, spre deosebire de toate celelalte țări din Europa. Potrivit rapoartelor, prizonierul este adus într-o cameră în care i se comunică că toate contestațiile au fost respinse. Apoi, condamnatul este forțat să îngenuncheze, moment în care acesta este executat. Tot acest proces durează aproximativ două minute.
Cu toate acestea, se pare că Rusia este dezamăgită de regimul lui Lukașenko, existând suspiciuni că ar fi vrut să-l submineze în 2020. Belarus susține că Rusia a trimis contractori militari pentru a destabiliza alegerile.
Toți anii de represiune și de brutalitate ai lui Lukașenko i-au închis toate posibilele legături cu Occidentul. Confruntat cu proteste masive, nu a avut unde să ceară ajutor, decât la Moscova.
Președintele Vladimir Putin declarase că este pregătit să trimită poliția pentru a ajuta la stabilizarea situației în cazul în care demonstrațiile devin violente, însă nu a întreprins niciodată această acțiune.