Alexander Lukașenko susține că Rusia a început deja transferul de arme nucleare tactice în Belarus

Alexander Lukașenko susține că Rusia a început deja transferul de arme nucleare tactice în Belarus Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că armele nucleare tactice sunt deja în drum spre Belarus la câteva ore după încheierea acordului.

Rusia a început deja transferul de arme nucleare tactice în Belarus, potrivit președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko. Aceasta vine după ce cele două țări au anunțat un acord pentru a desfășura armele - concepute pentru a fi utilizate în situații de luptă - în Belarus.

Transferul de arme nucleare a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin

Desfășurarea rachetelor a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în martie - președintele avertizând în mod repetat că Rusia va fi gata să folosească arme nucleare dacă va fi nevoie pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.

Cu toate acestea, acordul a fost finalizat joi, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, declarând TASS că mișcarea se datorează unei „escaladări extrem de puternice a amenințărilor la granițele de vest ale Rusiei și Belarusului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

NATO a spus că nu vede că este nevoie să-și ajusteze propria poziție nucleară, deși spune că retorica nucleară a lui Putin este „periculoasă și iresponsabilă”.

Şoigu a spus că Moscova va păstra controlul asupra armelor şi asupra oricăror decizii privind utilizarea lor

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că această mișcare se datorează unei „ameninţări extrem de puternice la graniţele de vest ale Rusiei şi Belarusului”.

TASS l-a citat spunând că rachetele Iskander-M, care pot transporta focoase convenționale sau nucleare, au fost predate forțelor armate din Belarus și că unele avioane Su-25 au fost convertite pentru o posibilă utilizare a armelor nucleare. „Militarii belaruși au pregătirea necesară în centrele de antrenament rusești”, a spus preşedintele.

NATO a spus că nu vede că este nevoie să-și ajusteze propria poziție cu privire la armele nucleare, deși spune că retorica lui Putin este „periculoasă și iresponsabilă”.

Armele nucleare tactice se referă la armele cu randament redus concepute pentru utilizare pe câmpul de luptă, spre deosebire de cele strategice capabile să distrugă orașe întregi. Rusia nu a dezvăluit până în prezent câte arme nucleare tactice are, scrie news.sky.com.