Alexadru Rafila promite ajutor pentru românii care au rămas cu sechele post-COVID. „Infecția a fost oarecum perversă”

Gov.ro

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit despre infecția cu COVID-19 și a anunțat cu acest prilej că va fi creat un program menit să vină în sprijinul celor care au rămas puternic afectați de infecția cu COVID-19.

Mai exact, persoanele care suferă de așa-numitul long-COVID, vor putea beneficia de un tratament de recuperarea respiratorie și neurologică, potrivit informațiilor oferite de Alexandru Rafila. Noul program va fi dezvoltat de Casa de Sănătate.

Alexandru Rafila promite un program pentru recuperarea pacienților afectați de COVID

Sunt persoane care nu-şi regăsesc deplina capacitate de muncă, de viaţă normală, care au dezvoltat fibroze pulmonare, microtromboze care afectează diverse țesuturi și organe. Eu am generat la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect care să permită în noul contract cadru dezvoltarea de către Casa de Sănătate a unui program de recuperare a acestor pacienţi, care au nevoie de recuperare respiratorie sau neurologică”, a spus ministrul Sănătății.

El a evidențiat că în acest sens există deja o unitate de specialiști la Institutul Marius Nasta, însă mai este de lucru pe partea de neurologie. Există persoane care acuză somnolență în timpul zilei, fenomen ce nu exista înainte de trecerea prin boală.

„Infecţia COVID a fost şi oarecum perversă pentru că persoanele care nu au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior. Complicaţii tardive au arătat că aveau microtromboze care afectau diverse ţesuturi sau organe ca urmare a acestei boli”, a mai spus Rafila.

El a mai explicat că în cei doi ani de pandemie, când majoritatea populației a evitat apropierile, nu am avut aproape deloc cazuri de gripă, iar după ce restricțiile au fost ridicate infecțiile s-au agravat.

În România nu a existat obligativitatea vaccinării

O femeie din România a deschis un proces împotriva companiei Pfizer, Ministerului Sănătății și Guvernului, acuzând că s-a vaccinat împotriva virusului COVID-19, iar ulterior s-a ales cu mai multe boli.

În această speță, ministrul a spus că vaccinarea nu a fost obligatorie la noi și a existat cel mult o obligativitate indirectă, pentru că circulaţia în UE era condiţionată de certificatul verde. „În pandemie, în Italia dacă nu aveai un astfel de certificat, nu puteai urca în mijloacele de transport în comun. În România nu a fost aşa ceva. Noi am fost mai echilibraţi în luarea deciziilor”, a spus Rafila, potrivit româniatv.net.