Alex Ștefănescu, în amintirea jurnalistului Dan Andronic. Un om bun, care avea cuvintele potrivite pentru fiecare
- Ionel Sclavone
- 25 februarie 2024, 22:02
Moartea criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu, în vârstă de 76 de ani, a fost primită cu multă tristețe, în spațiul public autohton. Mulți ani, regretatul critic a ținut o rubrică în „Evenimentul zilei”, intitulată „Istoriile lui Alex Ştefanescu”.
Alex Ștefănescu a fost unul dintre colaboratorii Evenimentului Zilei. De-a lungul anilor, regretatul critic a scris în paginile ziarului, într-o rubrică intitulată „Istoriile lui Alex Ştefanescu”. În acest context, jurnalistul Dan Andronic, directorul general al cotidianului, a transmis un mesaj de condoleanțe.
Alex Ștefănescu, fost colaborator al Evenimentului Zilei
Jurnalistul Dan Andronic a rememorat ultima conversație, telefonică, pe care a avut-o cu regretatul critic. S-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când cei doi au discutat despre ultimele volume publicate de Alex Ștefănescu.
„A murit Alex Ștefănescu. Un om bun, care întotdeauna avea cuvintele potrivite pentru fiecare. Am vorbit cu el la telefon în urmă cu câteva săptămâni. Scrisesem câteva cuvinte despre ultimele lui două volume dedicate poeziilor lui Mihai Eminescu. Era o lucrare admirabilă care îmi aducea încântare cu fiecare pagină citită. Mi-a mulțumit pentru cuvintele bune, iar eu i-am mulțumit pentru cartea deosebită”, a transmis Dan Andronic, în mesaj.
„Ne-am adus aminte împreună cum pe vremuri când conduceam Realitatea TV am avut ideea, acceptată de el, de a face o emisiune intitulată Un Metru Cub de Cultură. Era o emisiune despre cărți făcută de cel mai important critic din România.Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai spus Dan Andronic în mesajul de condoleanțe.
Mesaje de condoleanțe pentru după moartea criticului literar
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe cu ocazia morții criticului Alex Ștefănescu. Conducătorul Bisericii Ortodoxe l-a descris drept „un exemplu strălucit de bunătate, erudiție și fidelitate față de credință și cultură”.
„Am aflat cu adâncă întrista re vestea trecerii din această viaţă, după o lungă și grea suferință, a marelui om de cultură, erudit istoric și critic literar, domnul Alex Ștefănescu. Martor profund implicat al unei prolifice epoci a literaturii române din ultimele cinci decenii, autorul unei monumentale Istorii a literaturii romane contemporane (1941-2000), unul dintre cei mai profunzi cunoscători și interpreți ai operei poetice eminesciene, un om onest, generos și credincios, domnul Alex Ștefănescu rămâne și post-mortem un model cultural și moral formator”, a arătat Patriarhul Daniel.
Patriarhul a vorbit despre „distinsul intelectual creștin”, amintind de colaborarea criticului Alex Ștefănescu cu postul Trinitas. De asemenea, a amintit de distincțiile pe care le-a atribuit marelului critic literar, din partea Patriarhiei Române. Este vorba mai multe diplome și ordine, între care Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur, Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul sau Ordinul Crucea Patriarhală.
„În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanțe soției și familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați care l-au cunoscut sau i-au citit cărțile. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Cu părinteşti condoleanţe pentru toţi cei îndoliați”, a transmis Patriarhul Daniel.
Alex Ștefănescu a murit la 76 de ani
Cunoscutul critic și istoric literar a murit, la vârsta de 76 de ani, anunțul decesului fiind făcut de scriitorul Daniel Cristea-Enache. Acesta a postat un mesaj de condoleanțe.
„O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a anunţat Daniel Cristea-Enache.
Reputatul critic s-a născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj, iar în decursul vieții sale a devenit una dintre cele mai influente figuri din domeniul criticii și istoriei literare din România. Membru al Uniunii Scriitorilor, și-a adus contribuția la dezvoltarea și promovarea literaturii românești prin analizele sale riguroase și profunde.