Patriarhul Daniel: Lepădarea de sine este o transformare a iubirii de sine pătimașe, egoiste, în iubire smerită și darnică

Patriarhul Daniel: Lepădarea de sine este o transformare a iubirii de sine pătimașe, egoiste, în iubire smerită și darnică Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Patriarhul Daniel a transmis un îndemn pentru credincioși, cu privire la una dintre marile probleme ale lumii de astăzi :" lepădarea de sine"

Patriarhul Daniel a ținut să se adreseze în mod direct credincioșilor din România. Întâistătătorul BOR a pus accent pe sintagma "lepădarea de sine". Conform clericului, aceasta ar fi percepută greșit în lumea actuală.

Patriarhul Daniel despre controversata sintagmă "lepădarea de sine"

Deși nu mai reprezintă o expresie extrem de uzuală a zilelor noastre, "lepădarea de sine" poate ridica oricui semne de întrebare cu privire la însemnătate. Patriarhul Daniel a afirmat că sintagma este asociată deseori cu "negarea de sine", aspect total străin de dogmele bisericii.

Patriarhul României: „Moartea Maicii Domnului a fost reală. Ea a fost luată la cer, mutată”

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reprezentantul BOR a pus accentul pe ideea că lepădarea de sine ar trebui să facă referire la diminuarea egocentrismului. De asemenea, aceeași expresie ar trebui să fie în strânsă legătură cu întoarcerea la Hristos.

Ne puteți urmări și pe Google News

"O privire mai atentă asupra cuvintelor Mântuitorului ne ajută să înțelegem că lepădarea de sine nu este o negare de sine, ci o transformare a iubirii de sine pătimașe, egoiste sau narcisiste în iubire smerită și darnică sau milostivă”, a precizat Patriarhul României.

În cadrul predicii, Preafericitul Daniel a menționat și faptul că fiecare creștin al lumii actuale ar trebui să aibă deschiderea spre comuniunea cu Dumnezeu. Totodată, credincioșii ar trebui să uite nici de modul în care se raportează la semenii lor, smerit, lipsit de egoism.Patriarhul României a făcut referire în acest sens la Sfinții Părinți, modele reale de creștinism. Aceștia tratează în scrierile lor "lepădarea de sine" ca pe o înlăturare a egoismului.

"Deci este vorba aici de o convertire, nu de o negare a eului, ci de o recentrare. Să aibă ca centru al atenției iubirea lui Hristos și iubirea față de semeni și atunci omul devine cu adevărat liber, iese din mormântul propriului narcisism sau egocentrism”, a adăugat Patriarhul Daniel.