Schimbări importante par să aibă loc de la o oră la alta în ceea ce privește Ordonanța de Austeritate ce urmează a fi aplicată în România. Guvernanții au regândit o parte dintre aspectele cuprinse în pachetul de măsuri fiscale
Românii așteptau cu sufletul la gură să afle astăzi ce măsuri fiscale vor rămâne în cadrul pachetului final. Totul după lungi discuții cu ușile închise, proteste sau controverse pe scena politică. Totuși, guvernanții au oferit inclusiv în al doisprezecelea ceas o surpriză de proporții în acest sens.
Proiectul de lege ce vizează oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România a fost aprobat. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, prezintă modificările operate.
„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare”. A spus Mihai Constantin, la finalul şedinţei de luni a Executivului.
„Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%.
O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale, din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă tot o taxă, iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor anunțate. Pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
De asemenea, a fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru finanțarea evenimentelor culturale, sportive sau recreaționale.
Pachetul de măsuri fiscale "regândit" chiar înainte de vot
Noua abordare fiscală reprezintă o continuă provocare pentru aleșii politici. Chiar înainte de a vota Legea, aceștia s-au răzgândit vizavi de unele măsuri. Una dintre acestea are legătură cu taxele aplicate în sfera culturii.
Conform celor mai recente discuții, festivalurile și concertele organizate în România nu vor mai avea TVA-ul redus cu 5%.
La întâlnirea "fulger" de dinaintea votului cu privire la pachetul de măsuri fiscale au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.
Mai mult, ședința de Guvern programată pentru ora 13:00 a fost amânată pentru ora 15:00. Motivul rocadei constă în punerea pe tapet a ultimelor modificări aduse setului de măsuri fiscale
Aleșii politici au discutat din nou cu privire la tichetele de masă. Unii dintre guvernanți ar fi propus ca acordarea lor să fie realizată prin carduri restricționate. Într-un final însă, guvernanții au renunțat la această perspectivă.
Ultimele discuții ale reprezentaților Executivului prevăd si limitarea de 2,5% din veniturile pentru cheltuielile destinate activităților sportive sau culturale. Vizate în acest sens sunt primăriile.
Totodată, se elimină limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive.
Guvernanții au decis astăzi ca din pachetul de măsuri fiscale să facă parte și reducerea cu 10% a posturilor pe normativ. Schimbarea face referire la Consilii Județene, primării sau administrații publice locale.
O mare parte a măsurilor cuprinse în cadrul pachetului de măsuri fiscal-bugetare nu vor trece prin modificări.