Aleşii locali din Găgăuzia au pus piciorul în prag. Ce condiţii au înaintat Chişinăului

UTA Găgăuzia/ Sursa foto: Facebook

Deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, primari şi consileri locali din autonomie, întruniţiţi în cadrul unui congres extraordinar au adoptat o rezoluţie pentru guvernarea de la Chişinău, în care au înaintat mai multe condiţii ultimative.

Printre acestea sunt acordarea statutullui constituţional Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, adaptarea legilor Republicii Moldova la statutul Găgăuziei, acordarea unei cote în Parlament pentru Găgăuzia, restabilirea statutului procurorului Găgăuziei ca membru al Consiliului Superior al Procurorilor, interzicerea activității partidelor al căror program include lichidarea RM ca stat independent. Găgăuzii ameninţă Chişinău că dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, „vor revedea statutul special al Găgăuziei”.

Mai multe împuterniciri pentru funcţionarii din autonomie

O prevedere din documentul adoptat de aleşii găgăuzi se referă la ajustarea întregului cadru legal al Republicii Moldova la statutul Găgăuziei și solicitarea de încetare a practicilor „ilegale” de blocare a exercitării împuternicirilor puterii locale din Găgăuzia.

Găgăuzii au mai înaintat un ultimatum ca în termen de trei luni autoritățile de la Chişinău să repună în funcție serviciile regionale de fisc, ecologie, statistică și întreprinderile de stat, precum și executarea unei Hotărâri a Guvernului din 2016 privind dezvoltarea autonomiei găgăuze în perioada 2016-2019. Fostul deputat PDM, Nicolai Dudoglo, a propus organizarea unui referendum de independență a autonomiei în cazul în care la Comrat nu vor fi returnate serviciul vamal și cel fiscal. 

Vor mai mulţi bani de la Chişinău

Găgăuzii au solicitat autorităţilor centrale să le ofere bani din proiectele investiționale, transport şi dezvoltarea infrastructurii, cu obligarea respectării de către Chişinău a principiului transparenţei mijloacelor financiare.

Vor mai mulţi reprezentanţi în organele centrale de conducere.

Aleşii locali din autonomie insistă şi cu amendamente la Codul Elecctoral al Republicii Moldova, astfel ca alegerile regionale din Găgăuzia să se desfăşoare în conformitate „cu împuternicirile autonomiei stabilite prin Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”. De asemenea, s-a mai solicitat și reactivarea grupului de lucru cu Parlamentului Republicii Moldova şi fixarea unei cote de reprezentare a găgăuzilor în organele puterii centrale executive, legislative și judecătorești. 

Autorii Rezoluţiei au oferit Chişinăului un termen până la 9 septembrie anul curent, când urmează să aibă loc un nou congres al autorităşilor locale din autonomie.

Autonomia găgăuză include în componenţa sa trei orașe și 23 de raioane din sudul Republicii Moldova, în care locuiesc 134.535 de persoane, dintre care 112.387 sunt de etnie găgăuză. Găgăuzii reprezintă 4,6 la sută din populaţia Republicii Moldova.