Alerte multiple cu bombă în Serbia, plănuite din străinătate: „Rezistăm deja de 82 de zile, suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei”

Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Premierul Serbiei, Ana Brnabic, declară că țara sa se confruntă, de ceva vreme, cu mai multe alerte cu bombă, care au devenit tot mai agresive. Explicația pentru acest fenomen este pusă pe seama faptului că Serbia a decis să nu sancționeze Rusia, așa cum au procedat alte state, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina.

Prim-ministrul Ana Brnabic declară că statul sârb se confruntă cu repetate alerte cu bombă, din pricina faptului că nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei.

Alerte cu bombă în Serbia, acuză Ana Brnabic

Prezentă fiind într-o emisiune a postului Pink TV, Ana Brnabic declară că seria de alerte cu bombă în mai multe regiuni ale Serbiei reprezintă o formă de presiune exercitată asupra statului, motivul fiind legat de faptul că este singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni Federației Ruse.

„Rezistăm deja de 82 de zile, suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei, chiar şi mereu neutra Elveţie a impus astfel de sancţiuni, la fel şi Bosnia-Herţegovina, deşi nu toţi din Bosnia care ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus în acest sens au avut un cuvânt de spus”, transmite premierul Ana Brnabic.

Alertele fac parte dintr-un război hibrid, acuză sârbii

Premierul sârb spune că aceste alerte au devenit tot mai brutale și că sunt orchestrate de grupuri aflate în afara Serbiei, în timp ce Alenksandar Vulin, ministrul de Interne, vorbea luni de un „război special”, prin care se dorește forțarea Serbiei de a renunța la politicile independente ale sale, prin frică și presiune.

„De la diferite adrese de e-mail din mai multe ţări europene vin ameninţări pe adresa unor instituţii, organizaţii de presă şi companii (…). Sunt atacuri informatice de masă, organizate şi foarte costisitoare, venind de la diferite centre de război hibrid”, declară ministrul Vulin, luni, care roagă populația țării să nu cedeze în fața presiunilor.

Serbia, amenințări grave la adresa securității statale

Tot luni, zeci de unități de învățământ din Belgrad au fost țintele unor amenințări cu bombă, dovedite, mai apoi, a fi false.

Pe lângă asta, pe lista atacurilor ar fi fost și alte obiective, printre care mai multe centre comerciale, aeroportul Constantin cel Mare din Niş, dar și patru poduri. Mai mult, o alertă cu bombă a făcut ca meciul din Superliga Serbiei, purtat între Vozdovac şi Partizan, să se amâne cu patru ore față de ora stabilită inițial.

Aceste amenințări cu care se confruntă Serbia au început încă din luna martie, atunci când o aeronavă ce aparținea companiei Air Serbia a fost vizat de o astfel de alertă, oficialii țării motivând că acest lucru s-a datorat deciziei de a continua operarea curselor către Moscova, conform Capital.