Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă de gradul zero la Capitoliu! Aripa de vest a fost evacuată
Alertă de gradul zero la Capitoliu! Aripa de vest a fost evacuată

Alertă de gradul zero la Capitoliu! Aripa de vest a fost evacuată

Scene nedorite la Capitoliu, în SUA. Clădirea a intrat sub strictă supraveghere și a fost închisă luni dimineață, din cauza unei "amenințări de securitate externă". Aripa de vest a complexului Capitoliului a fost evacuată.

Alertă de gradul zero! Capitoliul a intrat sub strictă supraveghere și a fost închis luni dimineață, din cauza unei „amenințări de securitate externă”. Inițial s-a crezut că a fost o amenințare cu bombă, iar aripa de vest a complexului Capitoliului a fost evacuată. Ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales Joe Biden a fost programată pentru miercuri și urmează să aibă loc chiar în această parte a clădirii.

Alertă la Capitoliu! Incendiul s-a produs la o tabără a oamenilor fără adăpost

Departamentul de pompieri al Washington D.C. a confirmat că s-a produs un incendiu la o tabără a oamenilor fără adăpost, care a fost stins. Personalul de la Capitoliu a primit instrucțiuni să rămână în interiorul clădirii, departe de ferestrele exterioare și de uși.

Oficialii de la Washington D.C. se tem că ar putea urma un atac din interior, în ziua preluării mandatului de către Biden. Trupe masive ale forțelor speciale au fost mobilizate încă de săptămâna trecută. FBI supraveghează cei 25.000 de membri ai Gărzii Naționale din oraș.

U.S. Army a făcut publică o declarație, duminică târziu, în care anunță că lucrează cu serviciile secrete (Secret Service) pentru a stabili dacă este nevoie să se supravegheze în mod special anumiți membri ai serviciilor.

CNN: Washington DC e  ca o fortăreață. E ca la război

Nadio Romero, jurnalist CNN, a explicat în direct la Antena 3, referitor la alerta de luni: „Am avut o urgență de securitate. A fost un incendiu care s-a produs aproape de Capitoliu. S-a crezut că este o amenințare, dar, din fericire, a fost doar o alertă de incendiu”.

Jurnalista a explicat că la Wasghington D.C. s-au luat măsuri de securitate fără precedent, iar în prezent se fac ultimele pregătiri pentru ceremonia de învestire a lui Biden de peste două zile. „Lucrurile par a reveni la normal, însă e vorba de o nouă normalitate. Avem foarte multe agenții de securitate, totul este păzit draconic”.

Nadia Romero a punctat și diferența față de ceremoniile de învestire ale președinților americani. „Este unul dintre cele mai democratice procese și este important modul în care se face trecerea (n.r. – de la un mandat la altul). Spre exemplu, la prima ceremonie de învestire a lui Obama au fost prezenți un milion de oameni, iar la a doua ceremonie două milioane. Acum însă va fi cu totul diferit, e ceva ce nu a mai fost. Însă Trump e obișnuit să rupă tradiția. El vrea o ceremonie de tip militar, iar oamenii să îl aplaude (n.r. – la ceremonia sa de învestire). Acum însă a anunțat că nu va participa. Vrea să mai facă o cursă cu Air Force 1 și apoi să se retragă în Florida”.

Reprezentanta CNN a precizat că ceremoniile vor putea fi vizionate online și debutează miercuri la prânz. Potrivit agendei oficiale, Joe Biden și Kamala Harris vor semna mai multe decrete. „Oamenilor li s-a cerut să nu vină în Capitală, este un moment cum nu a mai fost. Depunerea jurământului reprezintă o trecere de la o eră la alta. Este unul dintre cele mai importante momente”.

Sursa: Fox News