Alertă sanitară în România. Un bărbat din Alba, suspect de Antrax

sursa: theconversation.com

Un bărbat din Alba a ajuns la spital, fiind suspectat că a fost infectat cu antrax, boală provenită de la Bacillus anthracis. Ultimul caz din județ a fost înregistrat în urmă cu șapte ani.

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din județul Alba a fost internat în spital pentru a fi ținut sub supraveghere și tratat, fiind suspect de antrax.

Antrax, o boală întâlnită la animale

Bărbatul este acum în afara oricărui pericol. „Diagnosticul va fi confirmat sau infirmat de analize mai amănunţite de laborator, primele analize efectuate indicând prezenţa bacilului anthracis care produce boala antrax”, a informat, miercuri după-amiază, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

În prezent, Compartimentul Epidemiologie din cadrul DSP Alba, în colaborare cu DSVSA Alba au deschis o anchetă pentru a stabili modalitatea în care bărbatul a fost infectat. Cel mai probabil, acesta a luat bacilul de la ovinele pe care le crește.

Bărbatul s-a prezentat la un spital din judeţ pentru investigaţii amănunţite la îndrumarea medicului de familie care a constatat o plagă veche, cu evoluţie nefavorabilă, la degetul mic de la mâna stângă a pacientului”, au precizat reprezentanții DSP Alba.

Antraxul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis, întâlnită mai frecvent la bovine, caprine, ovine. Boala poate fi letală dacă nu este depistată şi tratată la timp.

Ultimul caz din județ a fost depistat în urmă cu șapte ani, potrivit știripesurse.ro.

Căile de transmitere a bolii antrax

În principal, boala antrax nu este una contagioasă. Cele mai dese căi de transmitere sunt prin:

  • contact direct cu animale bolnave sau cu produse animale infectate;
  • consum de vegetale infectate cu spori;
  • pe cale aeriană prin inhalare;
  • prin înțepături de insecte (musca, unul din vectorii implicați în răspândirea antraxului).

Simptomele infecției depind în principal de modul de transmitere a acesteia, fiind și de mai multe tipuri.

Antraxul cutanat se manifestă în principal prin prezența unei macule cutanate, dureroase, posibil pruriginoase, cu un punct negru in centru. De asemenea, se manifestă și prin umflarea ganglionilor limfatici si a țesuturilor din jur, potrivit sfatulmedicului.ro.