Alertă pentru proprietarii de clădiri: Reevaluare obligatorie! Sancţiunile sunt drastice

Alertă pentru proprietarii de clădiri: Reevaluare obligatorie! Sancţiunile sunt drastice

Firmele care deţin clădiri în proprietate au obligaţia ca, o dată la trei ani să prezinte un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat pentru stabilirea plăţii impozitului pe clădiri.

Acest lucru este prezăzut în Codul fiscal, iar firmele care nu se conformează riscă să achite un impozit local mai mare.

Astfel, dacă există firme care au ultimul raport făcut în 2016, acestea ar trebui să pregătească deja unul nou, în vederea achitării impozitului pe clădiri din martie 2020.

Raportul se depune la unitatea fiscală locală până la primul termen de plată din anul vizat.

De exemplu, în cazul în care nu s-a făcut această reevaluare din anul 2016, firmele au la dispoziție puțin peste trei luni pentru a-și rezolva problema. În caz contrar, acestea vor datora în 2020 un impozit local de 5%.

În mod normal, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. La clădirile nerezidențiale, cota este cuprinsă între 0,2% și 1,3% (iar la cele utilizate pentru activități agricole cota e de 0,4%).

În cazul clădirilor cu destinație mixtă, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform regulilor de calcul de la fiecare.

Raportul de evaluare nu se înregistrează în contabilitate, iar companiile pot opta fie pentru metoda costului, fie pentru metoda reevaluării.

La reevaluarea imobilizărilor corporale, acest lucru trebuie prezentat în notele explicative (plus elementele reevaluate, metoda de calcul a valorilor prezentate și elementul afectat din contul de profit și pierdere).

Impozitul local pe clădiri pentru anul 2020 va trebui achitat în două tranșe - la 31 martie și la 30 septembrie. Companiile care-l vor achita integral până la primul termen de plată vor putea beneficia de o bonificație de până la 10%, potrivit avocatnet.ro

Ne puteți urmări și pe Google News