Alertă medicală în România. Injecțiile care reduc foamea au efecte adverse periculoase

Sursa foto: Dmytro Dudchenko | Dreamstime.com

Mulți români care vor să slăbească aleg variantele simple. Una dintre acestea este injecția care reduce foamea, din ce în ce mai populară la noi în țară. Medicul toxicolog Radu Ţincu susține că o astfel de metodă are o serie de afecte adverse periculoase.

Românii care vor să slăbească optează pentru variantele care, la prima vedere, par simple. Una dintre ele este injecția care reduce foamea, o metodă din ce în ce mai populară la noi în țară. Această metodă este nouă, iar femeile și bărbații sunt din ce în ce mai atrași de ea.

Popularitatea injecțiilor care reduc senzația de foame crește în România, însă puțini sunt cei care cunosc efectele adverse ale acesteia. Tratamentul se eliberează pe baza unei prescripții medicale, însă mulți români care își doresc cu ardoare să piardă în greutate încearcă să procure injecțiile pe rețelele de socializare. Unele dintre pacientele care au încercat această metodă de slăbire se plâng că au început să ia în greutate pentru că tratamentul este greu de găsit pe piață.

Substanța activă este liraglutind, aprobată într-un alt dozaj și sub o altă denumire comercială pentru tratamentul obezității în Europa, în 2015. Deși este o metodă de slăbire foarte populară, ea are mai multe efecte adverse periculoase.

Injecțiile care reduc foamea au efecte negative periculoase

Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit pe larg despre injecțiile care reduc senzația de foame și despre efectele adverse pe care acestea le au. El susține că un astfel de tratament trebuie recomandat de medicul diabetolog și de boli de nutriție, în urma efectuării mai multor analize.

„Este absurd să începem un tratament medical cu un medicament care acționează pe de o parte la nivelul creierului și reduce această senzație de foame, acționând undeva la nivelul hipocampului.

Modifică de asemenea metabolismul energetic și acționează și periferic, undeva la nivelul nervului vag, astfel încât senzația de foame care vine de la nivel de la nivelul stomacului este redusă.

E nevoie de aprobare medicală, este nevoie de recomandare medicală. Medicamentul este aprobat, nu discutăm de un medicament minune.

Este o substanță aprobată în Uniunea Europeană pentru tratamentul obezității și nu doar a obezității, ci a și complicațiilor care derivă din obezitate. Și aici discutăm de steatohepatită, steatoză hepatică, sindrom de apnee în somn, toate complicațiile pe care le determină luarea în greutate. Dar trebuie să spunem faptul că medicamentul este eficient atâta timp cât este administrat.

El trebuie să se facă sub supraveghere medicală și întotdeauna inițiem tratamentul după o evaluare medicală metabolică.

Medicul diabetolog și de boli de nutriție trebuie să fie cel care pune diagnosticul și recomandă acest tratament.

Mai mult decât atât, faptul că deja se caută pe rețelele de socializare medicamentul predispune la riscul de a fi păcăliți, pentru că putem să cumpărăm un medicament care nu conține aceeași substanță sau care conține alte substanțe cu efecte similare și acest lucru poate duce la apariția toxicității”, a spus medicul Radu Ţincu, în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN.