Canicula extremă a afectat sudul Europei, cu Grecia aflându-se sub un sever cod roșu de incendii. Astfel că, autoritățile au impus restricții atât pentru localnici, cât și pentru turiști, în încercarea de a gestiona situația critică.
În consecință, parcurile au fost închise, iar autoritățile au impus interdicții pentru localnici și turiști, care nu au voie să se oprească în zonele cu vegetație sau să facă drumeții.
Grecia, sub alertă de incendii din cauza căldurii extreme
În ultimele zile au avut loc mai multe incendii, iar vântul accentuează pericolul de propagare. Pompierii au mobilizat avioane și elicoptere pentru a lupta împotriva focurilor de la doar 25 de kilometri distanță de Atena, în timp ce poliția a fost nevoită să închidă mai multe drumuri.
Avertismentul de incendiu din Grecia este în vigoare pentru ziua de vineri și sâmbătă și există posibilitatea ca aceasta să fie extinsă, pe măsură ce valul de căldură se intensifică.
Există o alertă ridicată de incendii și în alte regiuni, cum ar fi Peloponez, centrul și vestul Greciei, potrivit Agerpres.
Temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în ultimele zile, iar canicula intensă se va menține și în weekend.
Între miercuri și joi au fost raportate 64 de incendii în toată țara, din care 57 au fost stinse înainte de a se extinde.
Zeci de greci, nevoiți să fugă din calea flăcărilor
Miercuri, un incendiu de vegetație a izbucnit la periferia orașului Koropi din estul regiunii Attica, în apropierea capitalei din Grecia, determinând evacuarea a cel puțin două localități.
În urma răspândirii incendiului, zeci de persoane au fost nevoite să-și evacueze locuințele. Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a afirmat că autoritățile au investigat anumite indicii sugestive că incendiul de lângă Atena ar fi fost provocat intenționat.
Acesta a menționat că există înregistrări video și fotografii cu presupusul piroman, pe care autoritățile intenționează să le facă publice.
Grecia și-a intensificat măsurile împotriva incendiilor
În urma incendiilor devastatoare de pădure care au determinat 19.000 de persoane să evacueze insula Rhodos anul trecut și au provocat moartea a 20 de oameni în nordul țării, Grecia a intensificat măsurile de pregătire în 2024.
Aceasta a inclus angajarea unui număr mai mare de personal și accelerarea antrenamentelor acestora în lupta împotriva incendiilor.
Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia în fiecare vară. Ele sunt amplificate de temperaturile ridicate și de valurile de căldură asociate schimbărilor climatice, precum și de acțiunile piromanilor.