Alertă la Dăbuleni! Preţul lubeniţelor s-a PRĂBUŞIT. Aflaţi cauza
- Antonia Hendrik
- 27 iulie 2017, 12:52
Nu este primul an în care producătorii se luptă cu intermediarii care vând sub reclama -Dăbuleni- lubeniţe de import. Preţul lor a scăzut extrem de mult la Dăbuleni. Dacă în pieţele din Craiova se dau şi cu 1,5 lei/kg, în patria lor, pepenii autentici se vând și la prețuri de zece ori mai mici, ceea ce duce la falimentarea localnicilor.
Pe o porţiune de peste doi kilometri, pe stânga şi pe dreapta, producătorii de pepeni îşi aşteaptă clienţii cu marfa încărcată în căruţe, remorci ori maşini, dar nu prea vin, din păcate.
„Ne-am învăţat să stăm în stradă şi preferăm să vindem de aici. Problema este că, deşi avem lubeniţe de calitatea întâi, le dăm la preţuri de nimic. Le vindem cu 20 de bani kilogramul. Eu, de exemplu, am acum la vânzare în jur de trei tone. Dacă le dau cu 20 de bani kilogramul, mă aleg cu 600 de lei, din care trebuie să plătesc şi cântarul, şi oamenii care o descarcă, şi maşina cu care transportăm. Când trag linie, nu mai rămân cu nimic. Pe pieţe se vând şi cu un leu, un leu şi jumătate kilogramul, dar noi nu avem cu ce să ajungem acolo şi le dăm angro. Vin oameni din ţară şi cumpără. O dau mai scump şi fac şi ei un ban“, a spus Costel Mărgescu, producător din Dăbuleni, pentru GdS.
Un alt fenomen care a apărut pe pieţe este faptul că mulţi dintre comercianţi „fură“ eticheta celui mai cunoscut pepene verde din ţară şi susţin că vând „dulcele de Dăbuleni“, deşi în realitate lucrurile nu stau aşa. „În târgurile şi pieţele din România apar tot felul de etichete cu lubeniţă de Dăbuleni. Cred că, întrebaţi fiind cum arată Dăbuleniul şi în ce parte a localităţii a fost înfiinţată cultura de pepeni care le-a adus lor recolta respectivă, oamenii aceia nu ar şti. Practic, sunt aceşti intermediari care fac să crească substanţial preţul între cel de cumpărare de la producător şi cel de expunere şi vânzare pe piaţă“, a spus primarul localităţii.