Alertă la Curtea Constituțională a Rusiei! Riscă să fie înlăturată din CECC. Este o mare lovitură

Alertă la Curtea Constituțională a Rusiei! Riscă să fie înlăturată din CECC. Este o mare lovitură Sursa: Vladimir Kolobov | Dreamstime.com

Reprezentanții mai multor instituții de justiție constituțională au înaintat, la începutul lunii martie, Conferinței Curților Constituționale Europene (CECC), Curții Constituționale a Republicii Moldova, care deține, în prezent, președinția CECC, precum și Comisiei de la Veneția o scrisoare comună în care au solicitat, printre altele, retragerea Curții Constituționale Federației Ruse din CECC. Este cea mai nouă sancțiune impusă Rusiei, în urma războiului declanșat împotriva Ucrainei.

Pe data de 2 martie, președinții mai multor Curți Constituționale au cerut CECC, Curții Constituționale a Moldovei și președintelui Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), Claire Bazy Malaurie, înlăturarea Curții Constituționale a Federației Ruse din organizația care reunește instituțiile europene de justiție.

Cererea a fost înaintată sub forma unei scrisori comune, semnate de: președintele Curții Constituționale a Republicii Lituania, Danutė Jočienė, vicepreședintele Curții Constituționale a Republicii Letonia, Aldis Laviņš, și președintele Curții Supreme a Estoniei, Villu Kõve.

Documentul arată faptul că situația cauzată de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina reprezintă o preocupare profundă pentru întreaga Europă, pentru instituțiile statului, pentru numeroase organizații internaționale și neguvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii nu au condamnat agresiunea lui Vladimir Putin

Scrisoarea comună a instituțiilor de justiție constituțională din cele trei state baltice subliniază că, până în prezent, Curtea Constituțională a Federației Ruse nu a făcut nicio declarație clară privind condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva unui alt stat independent.

„Mai mult, jurisprudența acestei instanțe ridică îndoieli rezonabile cu privire la faptul că această instanță respectă principiile constituționale universal recunoscute ale statului de drept, democrației și protecției drepturilor omului; astfel, în temeiul alineatului 2 al articolului 7 din Statutul CECC, „există ... un motiv important pentru a concluziona că nu mai este posibilă o cooperare efectivă și de bună credință între Conferință și un membru” și, prin urmare, un astfel de membru poate fi declarat că și-a pierdut calitatea de membru”, se arată într-un comunicat.

În același timp, scrisoarea comună a instituțiilor de justiție constituțională din cele trei state baltice sugerează retragerea calității de membru asociat al Curții Constituționale a Republicii Belarus pentru contribuția Republicii Belarus la agresiunea condusă de Rusia împotriva statului independent Ucraina.

Ce trebuie să știi despre Conferința Curților Constituționale Europene

CECC este o organizație înființată la Dubrovnik (Croația) în 1972; aceasta reunește curțile constituționale și curțile echivalente care efectuează controlul constituționalității în statele europene.

CECC a fost înființată la inițiativa președinților curților constituționale din statele europene și, în prezent, reunește peste 40 de instituții europene de justiție constituțională și întreține relații strânse cu instituțiile care efectuează controlul constituțional în alte țări din întreaga lume. Membrii CECC urmăresc obiectivele comune de promovare, respectare și implementare în practică a democrației, a statului de drept și a protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Comisia de la Veneția este organismul consultativ al Consiliului Europei în materie constituțională, oferind consultanță juridică statelor membre care doresc să își alinieze structurile juridice și instituționale la standardele europene și la experiența internațională în domeniul democrației, al drepturilor omului și al statului de drept.