Centrala nucleară de la Cernobîl nu mai transmite date către organismul de supraveghere atomică al ONU, a anunțat marți, 8 martie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Șefii instituției și-au exprimat îngrijorarea pentru personalul care lucrează sub pază rusă la instalația ucraineană.
UPDATE: Șeful AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a cerut, din nou, forțelor rusești care controlează situl nuclear de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, să le permită unora dintre angajații de acolo să ia o pauză.
Într-o declarație, Rafael Grossi a declarat că autoritățile ucrainene i-au spus că același grup de aproximativ 210 lucrători a fost la datorie în mod constant în ultimele două săptămâni.
Grossi a declarat că este profund îngrijorat de situația stresantă cu care se confruntă personalul.
Angajații, a spus el, trebuie să se poată odihni și să lucreze în schimburi regulate, subliniind că acest lucru este crucial pentru siguranța nucleară în general.
Știre inițială: Pe data de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina și a confiscat defuncta centrală de la Cernobîl, locul unui dezastru din 1986 care a ucis sute de persoane și a răspândit contaminarea radioactivă în vestul Europei.
AIEA a pierdut legătura cu centrala de la Cernobîl
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, „a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a precizat agenția într-un comunicat.
„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza în curând informații suplimentare”, a precizat acesta, potrivit Reuters.
AIEA folosește termenul „garanții” pentru a descrie măsurile tehnice pe care le aplică materialelor și activităților nucleare, cu obiectivul de a descuraja răspândirea armelor nucleare prin detectarea timpurie a utilizării abuzive a acestor materiale.
Peste 200 de ucraineni au rămas sub paza rusă
Peste 200 de membri ai personalului tehnic și gardieni au rămas blocați la sit, lucrând 13 zile la rând de la preluarea controlului de către Rusia.
Situația personalului „se înrăutățea” la sit, a declarat AIEA, citând autoritatea ucraineană de reglementare nucleară.
Defuncta centrală se află în interiorul unei zone de excludere care găzduiește reactoare dezafectate, precum și instalații de deșeuri radioactive. Mai mult de 2.000 de angajați lucrează încă la centrală, întrucât aceasta necesită un management constant pentru a preveni un alt dezastru nuclear.
„Sunt profund îngrijorat de situația stresantă”
Agenția ONU a cerut Rusiei să permită lucrătorilor să lucreze rotativ, deoarece odihna și turele regulate sunt esențiale pentru siguranța sitului.
„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl și potențialele riscuri pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară”, a declarat Grossi.
„Fac apel la forțele care dețin controlul efectiv al sitului să faciliteze de urgență rotația în siguranță a personalului de acolo”, a adăugat șeful AIEA.
În condițiile în care transmisia de date la distanță a fost întreruptă, iar autoritatea de reglementare ucraineană nu a putut contacta centrala decât prin e-mail, Grossi și-a reiterat oferta de a se deplasa la fața locului sau în altă parte pentru a obține „angajamentul față de siguranța și securitatea” centralelor electrice din Ucraina din partea tuturor părților.
Inamicii au capturat și cea mai mare centrală atomică din Europa
De asemenea, Rusia a atacat și confiscat săptămâna trecută cea mai mare centrală atomică din Europa, Zaporizhzhia, atrăgând acuzații de „teroare nucleară” din partea Kievului.
Numai Zaporizhzhia are șase reactoare de un design mai modern și mai sigur decât cel care s-a topit la Cernobîl.
AIEA a declarat că două dintre acestea sunt încă în funcțiune, că personalul centralei lucrează în schimburi și că nivelul radiațiilor rămâne stabil.