Alertă în UE. Trei țări membre vând “pașapoarte de aur” șefilor lumii interlope din  Rușia?

Bulgaria, Malta și Cipru încearcă să transforme apartenența la Uniunea Europeană într-o afacere profitabilă. Astfel, străinii foarte bogați primesc cetățenie în schimbul unor investiții importante, De ce e UE îngrijorată de această schemă a “pașapoartelor de aur”, aflăm din publicația bulgară Sega.

“Comisia Europeană a trimis la 1 aprilie 2020, scrisori către Bulgaria, Malta și Cipru, din cauza schemei de vânzare de cetățenie în schimbul unor investiții importante, scemă cunoscută sub denumirea de “pașapoarte de aur”, informează purtătorul de cuvânt al instituției, Christian Wigand, citat de postul public de radio de la Sofia.

Wigand a refuzat să ofere amănunte privind conținutul scrisorilor, dar  amintește că statele membre trebuie să respecte legislația europeană. Mai mult, susține că în cazul emiterii ”pașapoartelor de aur” există probleme legate de securitate.

Bulgaria, Malta și Cipru, singurele state din UE care aplică această schemă, au fost criticate de Bruxelles că nu fac verificări amănunțite  nababilor cărora le oferă cetățenie în schimbul unor investiții generoase.

La începutul lunii decembrie 2019, Comisia Europeană a cerut autorităților cipriote să ancheteze suspiciuni privind nereguli în emiterea de pașapoarte unor cetățeni străini în schimbul unor invetiții mari.

Instituția a trimis o scrisoare oficială la Nicosia, după ce a devenit clar faptul că, în noiembrie 2019, a fost retrasă cetățenie cipriotă unui număr de 26 de persoane, în principal unor cetățeni ruși.

Oficial nu au fost date publicității motivele pentru care au fost retrase pașapoartele acestor oameni.

Comisia Europeană a întrebat atunci oficial Nicosia cum intenționează să împiedice pe viitor ca oameni cu un profil riscant să primească pașapoarte.

Comisia Europeană insistă ca Cipru să modifice schema prin care oferă cetățenie unor persoane din afara UE în schimbul unor investiții mari.

Potrivit Comisiei Europene, acest sistem poate permite unor grupări de crimă organizată să pătrundă în interiorul Uniunii Europene.

Atunci, Comisia Europeană a trimis o interpelare și către Malta privind schema introdusă și acolo legat de așa-numitele “pașapoarte de aur”.

Autorităților de la Valletta le-au fost cerute explicații privind modul în care intenționează să rezolve problemele pe care banca autohtonă Bank of Valletta le are legat de monitorizarea străinilor care au primit drept de cetățenie în schimbul unor investiții mari pe insulă.