EL DIARIO (Spania). Amenințarea unor noi focare nu mai este o fantasmagorie. Este o realitate. Și se manifestă deja în unele locuri din țări îndepărtate: Maroc, Coreea de Sud, Portugalia, Germania și chiar în provincii ale Spaniei.
Contagierea cu coronavirus a 1.553 de persoane de la un abator din vestul Germaniei a determinat, marți, autoritățile regionale să decreteze închiderea parțială a vieții publice în districtele Gütersloh și Warendorf. În afară de focarul de la abatorul Tönnies, numărul celor infectați în districtul Gütersloh este de 24, relatează EFE.
Ideea este de a putea determina, printr-o testare masivă, în ce măsură coronavirusul s-a răspândit în rândul populației. Primul pas după depistarea focarului la abator a fost închiderea școlilor și a grădinițelor, care a afectat 50.000 de minori. De asemenea, compania a fost închisă, iar cei 7.000 de angajați ai acesteia au fost izolați, chiar și fără a fi efectuat testul. O parte dintre cei afectați sunt muncitori din România și Bulgaria. Din cele 6.140 de teste efectuate, 1.553 au fost pozitive, pe lângă alte cazuri confirmate în mediul familial.
Primul punct afectat în Germania în perioada de ridicare a restricțiilor
Gütersloh este primul district din Germania afectat de reintroducerea unor măsuri restrictive, după revenirea treptată la noua normalitate, în luna mai. Autoritățile regionale au elaborat un pachet de măsuri incluzând reducerea contactelor cu nucleul familial sau în alte forme de conviețuire într-un cămin, și închiderea spațiilor și a facilităților publice și private, precum și a activităților la care utilizarea unei măști nu este obligatorie.
Aceste reglementări au fost extinse la Warendorf, unde locuiau unii lucrători ai abatorului afectat. De asemenea, va fi aplicată carantina și va fi extinsă testarea la toate grupurile vulnerabile, la toți angajații din abatoare și la toți cetățenii interesați să știe care este situația lor (medicală).
Focarului de la compania Tönnies i se adaugă focare înregistrate într-un bloc de locuințe din Göttingen (centru) și într-un cartier din Berlin, ceea ce a făcut ca rata de reproducere a Covid-19 să urce la valori de peste 2,03, în ciuda numărului redus de noi infectări în țară, în ansamblu.
Numărul infectărilor verificate, conform cifrelor RKI, autoritatea competentă în materie, în țară, este de 190.862, ceea ce reprezintă o creștere de 503 față de ziua precedentă. Numărul de decese a crescut la 8.895, în timp ce cel al pacienților recuperați este de 175.700.
Maroc
Operațiunea Paso del Estrecho (OPE) (traversarea strâmtorii), care permite unui număr de peste trei milioane de marocani să se întoarcă în țara lor pentru vacanțe, în fiecare vară, nu va avea loc anul acesta: data deschiderii granițelor de către Maroc nu este cunoscută încă. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul marocan de Externe, Naser Burita, luni.
În 2019, un număr de 3.242.970 de pasageri și 760.215 de vehicule au beneficiat de OPE, cu 3% mai mult decât în anul precedent, potrivit cifrelor Ministerului de Interne spaniol.
În prezentarea sa în fața Parlamentului, Burita a indicat că emigranții marocani care au reședința în străinătate vor putea reveni în țara de origine atunci când vor fi deschise granițele terestre, aeriene și maritime, dar nu a specificat o dată pentru această deschidere.
În același timp, el a subliniat că aceia care se întorc vor fi supuși măsurilor luate de țările de tranzit (în special Spania și Italia) și situației epidemiologice, atât marocane, cât și internaționale, relatează EFE. În plus, le vor fi impuse călătorilor diverse condiții, cum ar fi obligația de a se supune unei izolări individuale de nouă zile și efectuarea a două teste, la începutul și la sfârșitul izolării.
Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate, Fernando Simón, a dat asigurări că Marocul a făcut o favoare Spaniei prin decizia de a suspenda, în această vară, operațiunea Paso de Estrecho. "Ne avantajează", a spus expertul, comentând că, odată cu suspendarea operațiunii Paso del Estrecho, se evită „aglomerarea la Algeciras” a mii de oameni în așteptarea feriboturilor, mulți dintre ei „cu o putere de cumpărare mare, dar și mulți defavorizați" și "cu o probabilitate mai mare de transmitere, care ar putea cauza o problemă majoră".
Marocul a depășit luni pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus, cu 102 noi infectări, mai mult de jumătate dintre cazuri fiind depistate în regiunea Rabatului și în nord, care include orașele Salé și Kenitra și împrejurimile lor. În această ultimă regiune, chiar în orașul Lalla Mimouna, și în satele din apropiere, cel mai grav focar de virus localizat în țară în ultimele trei luni a izbucnit în ultimele zile, cu 700 de cazuri de infectare, localizate în principal la două companii spaniole de fructe. 700 de culegători de căpșune vor fi internați într-un spital de campanie ridicat ad hoc în orașul Sidi Yahya del Gharb (aproximativ 50 de kilometri nord de Rabat).
Un alt focar a apărut în ultimele ore în orașul Tarfaya, la 100 de kilometri nord de El Aiún (în Sahara de Vest), după ce ieri autoritățile marocane au găsit 37 de cazuri de infectare într-o ambarcațiune interceptată având la bord 50 de migranți sub-saharieni, care încercau să ajungă pe țărmurile Insulelor Canare.
Aceste noi focare apar într-un moment în care guvernul marocan a anunțat o serie de măsuri pentru grăbirea ridicării restricțiilor în țară. Începând de joia viitoare, vor fi permise mai multe activități comerciale și economice, plus activități de agrement și recreere, precum și o mai extinsă circulație a cetățenilor în toată țara, cu excepția orașelor Tanger, Larache, Kenitra și Marrakech, unde în acest moment este înregistrat un număr mare de cazuri active. De asemenea, autoritățile au anunțat reluarea activității turistice și hoteliere în țară, la o capacitate de 50% la început, și limitându-se la turismul interior.
Iran
Numărul de decese zilnice de COVID-19 a depășit 100 în această duminică, în Iran, unde nu a mai fost înregistrat un număr din trei cifre, de două luni. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Sima Sadat Lari, a raportat că, în ultimele 24 de ore, au fost 107 decese și 2.472 de contagieri cu coronavirus, relatează EFE.
Din luna mai, cazurile de contagiune au arătat din nou o tendință ascendentă în Iran, după ce restricțiile impuse pentru controlul pandemiei au fost treptat relaxate, din aprilie. De fapt, ultima dată când numărul zilnic de decese a depășit 100 a fost pe 13 aprilie. De atunci, aceste date au fost întotdeauna din două cifre.
Numărul infecțiilor zilnice a fost un record pe 4 iunie, când au fost înregistrate 3.574 de cazuri noi, cea mai mare cifră de la începutul epidemiei, în februarie. Având în vedere creșterea cazurilor, președintele iranian Hasan Rohaní a dat asigurări că, dacă este necesar, vor fi impuse restricții, cum ar fi închiderea de magazine, restaurante și moschei.
Coreea de Sud
Coreea de Sud a raportat duminică 17 noi cazuri de coronavirus, cel mai mic număr în aproape o lună, deși autoritățile medicale au avertizat că sunt încă îngrijorate de apariția unor focare mari la Seul și în alte zone. Cele 17 cazuri - șase au fost importate și 11 transmise local - reprezintă cel mai mic număr din țara asiatică, începând cu 26 mai, numărul total de infecții detectate ajungând la 12.438, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Infecțioase din Coreea (KCDC).
Cifra reprezintă, de asemenea, o scădere semnificativă în comparație cu cele 48 și 67 de cazuri raportate sâmbătă și, respectiv, duminică, și, în acest sens, KCDC a amintit că aceste date s-ar putea datora faptului că numărul de teste PCR tinde să scadă în weekend (mai puțin de 5.000 au fost efectuate duminică, comparativ cu peste 12.000 vineri), relatează EFE.
După stabilizarea numărului de infectări și începerea unei etape de distanțare socială mai relaxată, pe 6 mai regiunea capitalei a trebuit să facă paşi înapoi, în urmă cu aproape o lună, din cauza apariției constante de focare în biserici, baruri, saune, centre de distribuție, karaoke sau companii de vânzări ambulante. Toate aceste spații au fost acum clasificate ca având un „risc ridicat” și trebuie să implementeze măsuri de prevenire mai stricte, cum ar fi utilizarea obligatorie a codurilor QR pentru clienți.
În Coreea de Sud, una dintre țările care a controlat cel mai bine coronavirusul și, în plus, nu a recurs la carantică, nici la închiderea frontierelor, în prezent există doar 1.277 de cazuri active (10,2%), iar 87,5% dintre persoanele infectate (10.881 de persoane) au fost deja vindecate. Țara are 280 de decese, astfel că virusul are o rată de mortalitate de 2,25%.
Portugalia
Portugalia se străduieşte să controleze focarele, sub o presiune enormă pentru a nu-și afecta imaginea de țară sigură atât pentru turism, cât și ca gazdă a Ligii Campionilor. Situația de la periferia Lisabonei, unde de o lună sunt concentrate cel puțin două treimi dintre noile infectări zilnice, a ajuns la un moment de cotitură, după ce s-a aflat că Portugalia are a doua cea mai proastă rată din Europa de noi infectări la 100.000 de locuitori, depășită fiind numai de Suedia.
Bilanțul său de 1.540 de decese și aproape 40.000 de infectări a fost un element important în favoarea câștigării găzduirii finalei Ligii Campionilor în august, la Lisabona, considerată strategică de către autorități, care a avut un alt efect: creșterea presiunii pentru oprirea focarelor, raportează EFE.
Noile măsuri restrictive care sunt aplicate în regiunea metropolitană a Lisabonei, unde practic totul, cu excepția restaurantelor, se închide la ora 20:00, și unde adunările cu peste 10 persoane sunt interzise, urmăresc să oprească pandemia.
Focarele sunt concentrate în Lisabona și în alte patru municipalități de la periferia sa: Sintra, Odivelas, Amadora și Loures, unde au crescut mai ales de la începutul ridicării restricțiilor, la 4 mai. În aceste zone, unde trăiesc 1,4 milioane de locuitori, se adună jumătate dintre noile cazuri identificate în ultimele două săptămâni din Portugalia.
În ultimele săptămâni, guvernul socialistului António Costa a atribuit creșterea cazurilor efectuării mai multor teste. Un argument care a creat controverse, după ce săptămâna trecută s-a aflat că 17 țări limitează sau interzic intrarea portughezilor. Unii specialiști au spus chiar, în presa portugheză, că „Portugalia păcătuiește prin a fi prea onestă”.