Autoritățile române au intrat în alertă, luni, după un anunț privind o mină marină observată în largul Mării Negre, la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia. După ce o navă militară a plecat în misiune pentru a neutraliza dispozitivul, potrivit informațiilor transmise de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), au apărut și primele imagini de la fața locului. Unii experți sunt de părere că minele ar face parte din echipamentul amplasat de forțele armate ucrainene pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în regiune.
Primele imagini cu dispozitivele defensive marine folosite de forțele armate, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Este vorba despre o mină marină semnalată a fi în derivă, într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 de mile marine (70-72 de kilometri), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia.
În regiunea cu pricina, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), a executat o misiune de cercetare şi intervenţie, potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN.
Imagini cu mina marină situată la 70 km de Capu Midia
„Mina a fost observată, în această dimineaţă, de pescadorul românesc ‘Olimpus 1’, al cărui comandant a informat autorităţile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 8,10. După primirea sesizării, şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare şi intervenţie în raionul maritim în care a fost sesizată mina. Nava militară a ieşit, la ora 8,20, din portul militar Constanţa şi, după ce va ajunge în raion, va acţiona pentru neutralizarea acesteia”, se arată în comunicatul emis de SMFN.
Reprezentanţi ai Forţelor Navale Române au transmis că puitorul de mine va ajunge în zona unde a fost observată mina în jurul orei 12.00.
Oficialii Direcției Hidrografice Maritime au lansat un avertisment, săptămâna trecută, în legătură cu pericolul pe care îl prezintă apariția unor dispozitive explozive în calea navelor care tranzitează zona de nord – vest a Mării Negre. Un anunț în acest sens a fost transmis în atenția tuturor ambarcațiunilor care se află deja în larg sau care intenționează să iasă.
Originea minei marine, în apropierea orașului ucrainean Odesa
Autoritățile române solicită celor care descoperă astfel de dispozitive să sesizeze forțele competente în domeniu la un număr de telefon pus la dispoziție public.
„Pericol de mine în zona de nord – vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel. 0040.241.651.040”, se arată în avertismentul semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu.
Minele, care plutesc în derivă, ar fi fost desprinse, de o furtună, din sistemul defensiv instalat în apropierea orașului Odesa din Ucraina.