Aproape toată România se află sub Cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă, inclusiv municipiul Bucureşti, conform avertizărilor emise luni dimineaţa de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, până la ora 11:00, în localităţi sau zone din judeţele Alba, Covasna, Braşov, Mureş, Harghita şi Sibiu, iar până la ora 10:00, în Constanţa, Tulcea, Suceava, Galaţi, Botoşani, Iaşi şi Vaslui se va semnala, local, ceaţă care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.
De asemenea, ceaţa va persista, până la ora 9:00, în Bucureşti şi în zone din judeţele Maramureş, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Brăila, Ialomiţa, Argeş, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa şi Teleorman. Izolat, în unele zone, va apărea şi burniţa.
Potrivit meteorologilor, până la ora 8:00, se află sub avertizare de ceaţă şi vizibilitate redusă localităţi din judeţele Arad, Bihor şi Timiş.
Recomandări de circulație de la Infotrafic
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate evenimente rutiere care să impună oprirea circulaţiei pe drumurile naţionale sau pe autostrăzi.
Se circulă însă în condiții de ceață, care reduce vizibilitatea sub 200 metri și izolat sub 50 metri, pe mai multe artere rutiere din 34 de județe ale țării, respectiv Suceava, Galați, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, București, Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Brăila, Ialomița, Argeș, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Teleorman, Alba, Covasna, Brașov, Mureș, Harghita, Sibiu, Botoșani, Iași, Vaslui, Arad, Bihor și Timiș.
În ceea ce privește fluența traficului, se circulă în condiții de aglomerație pe sensul de intrare în Capitală al DN4, în zona localității Popești-Leordeni, dar și pe Centura Capitalei, în zona localităților Mogoșoaia, Chitila și Domnești.
Pe autostrada A2 București-Constanța, între kilometrii 33 – 36+100 de metri, localitatea Fundulea, județul Călărași, traficul rutier a fost deviat de pe calea 1 (sensul către Constanța) pe celălalt sens, unde se circulă pe câte o bandă pentru fiecare direcție. Și pe tronsonul kilometric 27 – 17 (Brănești - Cernica, județul Ilfov), traficul este deviat de pe calea 2 (sensul către București) pe sensul opus, unde se circulă pe câte o bandă pentru fiecare direcție. Măsura devierii se aplică pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a părții carosabile.
Recomandăm conducătorilor auto ca, pe timp de ceaţă, să reducă viteza, să mărească distanţa în mers faţă de vehiculele din față şi să folosească corespunzător luminile. Trebuie sa atragem atentia si pietonilor, bicicliştilor şi căruţaşilor care trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.
Cum va fi vremea în România săptămâna aceasta
Vremea se va încălzi până la jumătatea săptămânii, urmând ca temperaturile să scadă de miercuri.
În nord şi în nord-est apare, însă, o masă de aer rece, care se extinde, treptat, spre sud. Marţi, ea va ajunge şi în zona României, iar, până miercuri, atmosfera se va răci pe toată partea estică, dar şi în jumătatea nordică a continentului.
Vremea în România
Maximele pleacă de la 8…10 grade în zonele în care ceața persistă şi ajung până la 20 de grade în Dealurile Munteniei.
Dobrogea şi cu Bărăganul. Pe aici, s-a lăsat ceaţa, iar întreaga provincie se află sub cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă. Mai târziu, însă, soarele încălzeşte atmosfera, iar maximele mai cresc puţin faţă de ieri.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş ne aşteaptă o zi cu vreme bună, însorită, după ce se risipeşte ceața matinală; maximele vor urca până la 14…15 grade Celsius – valori, de altfel, normale pentru data din calendar.
În Oltenia, ziua începe cu ceaţă în regiunile joase şi tot pe-acolo e posibil să burniţeze trecător. Dacă ceata se risipeşte rapid, temperaturile reuşesc să ajungă chiar până la 16 grade în zonele montane. Altfel, va fi mai răcoare.
Şi în ţinuturile sudice avem ceaţă şi condiţii de burniţă în zonele de câmpie. În schimb, mai sus, la deal şi la munte, va domina atmosfera însorită, iar temperaturile vor depăşi mediile perioadei.
Vremea în Capitală
În Bucureşti, la începutul zilei s-ar putea să apară un pic de ceaţă. Apoi, vremea devine frumoasă, iese soarele şi se face mai cald ca ieri: după prânz, termometrele vor indica 16 grade Celsius. La noapte, minimele coboară până la 4 grade, iar, mâine dimineaţă, ne aşteptam, din nou, la ceață.
Vremea la munte
La munte prindem atmosfera însorită şi neobişnuit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi în creştere. Dimineaţa, însă, pe văi şi în depresiuni se va forma ceaţă.