Alertă în Republica Moldova! Au fost reactivate forțele antinaționale, antiromânești și pro-rusești
- Dara Vîlcele
- 11 aprilie 2019, 11:14
Alegerile parlamentare din 24 februarie au apropiat şi mai mult R. Moldova de Federaţia Rusă prin prisma legii electorale mixte şi a fraudelor din „Regiunea transnistreană”, care au securizat şi mai mult cartelul format din PDM-PSRM. Între cele două forţe cu parfum putinist, Blocul ACUM reprezintă în momentul de faţă singura garanţie că democraţia, statul de drept şi reformele convenite cu Bruxellesul nu vor fi abandonate definitiv, în contextul în care PDM şi PSRM merg pe consolidarea regimului oligarhic şi al puterii oamenilor Kremlinului – notează platforma Jurnaliștii.ro.
În momentul de faţă, drumul european al R.Moldova este definitiv închis întrucât guvernarea hibridă a oamenilor lui Plahotniuc şi-a pierdut demult credibilitatea în Occident, deşi aparent „oligarhul cel bun” a pozat în „singurul democrat cu care Bruxellesul ” ar mai putea negocia ceva. Dacă analizăm rezultatele alegerilor din 24 februarie, alianţa dintre PDM şi PSRM ar trebui să asigure guvernarea R.Moldova, însă Kremlinul nu prea mai pare decis să meargă în combinaţie cu Vladimir Plahotniuc, oligarhul care îl controlează pe Igor Dodon.
Cea mai practică soluţie în extremis pentru „oligarhul cel bun” va fi soluţia unui guvern PDM, căruia să îi alipească de la PSRM deputaţii de care ar mai avea nevoie pentru conturarea unei majorităţi. În schimb, liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, nu au căzut în plasa compromiterii lansate atât de PDM, cât şi de PSRM, iar soluţia cea mai sigură duce către alegeri anticipate concomitent cu cele locale.
Deşi multe voci de la Chişinău au insistat pe varianta unei alianţe anti-oligarhice între Blocul ACUM şi PSRM, Maia Sandu şi Andrei Năstase au eliminat din start această varianta, şi bine au făcut, întrucât şi-au păstrat credibilitatea externă. Până când Vladimir Plahotniuc va găsi o soluţie de avarie în încercarea de a păcăli Occidentul şi a fi pe placul Kremlinului, Dodon şi PSRM execută orbeşte ordinele primite de la Kremlin ameninţând cu o alianţă de guvernare pro-putinistă, unde instituţiile cheie ale statului să fie controlate de aceştia.
Ori în acest context sumbru, singura opţiune politică la Chişinău sunt organizarea alegerilor anticipate cu orice risc, întrucât R.Moldova este mai izolată ca oricând în zona gri dintre EST şi VEST.
Contactată de Jurnaliştii.ro, Ana Guţu, prim-vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale din R.Moldova, a declarat, în exclusivitate, că alegerile din 24 februarie au revitalizat forţele antinaţionale, antiromâneşti şi pro-ruseşti prin revenirea în prim planul vieţii politice de la Chişinău a oamenilor formaţi de liderul PCRM, Vladimir Voronin.
„Situația politică ce s-a creat după alegerile parlamentare din 24 februarie era previzibilă: în parlament au acces trei forțe politice importante – Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, PSRM-ul lui Igor Dodon și blocul ACUM condus de Maia Sandu și Andrei Năstase. Chiar dacă ne-am bucurat de faptul că PSRM nu a obținut o majoritate de mandate, iar partidul–mamă PCRM nu a ajuns în Parlament, constatăm că oamenii lui Vladimir Voronin sunt omniprezenți la conducerea statului: Igor Dodon, discipolul său, este președinte; foști deputați comuniști care au boicotat semnarea Acordului de Asociere cu UE, au ajuns bine merci deputați pe lista PD; alții au fost pilotați la Curtea Constituțională (Artur Reșetnicov) sau au ajuns ambasadori (Oxana Domenti la Geneva), sau cu blagoslovirea lui Plahotniuc, se află deja în fruntea unor instituții importante ale statului. Astfel, comuniștii nicidecum nu au fost înlăturați de la cârma statului, ba dimpotrivă, se pare că asistăm la o revitalizare a forțelor antinaționale, antiromânești și pro-rusești prin revenirea acestora în prim-planul vieții politice”, a declarat, în exclusivitate, pentru Jurnaliştii.ro, prim vicepreşedintele PUN Ana Guţu.
Potrivit acesteia, „ideea ideea blocului ACUM de a-i soma pe cei din PSRM să voteze un guvern minoritar condus Maia Sandu este fantasmagorică”
„Blocul ACUM își dorește ”dezoligarhizarea” statului și curtează PSRM în acest scop. Sandu și Năstase nu pot accepta o coaliție cu PD, deoarece acest bloc nu are doctrină politică și a construit campania sa electorală pe mesajul anti-oligarhic/anti-Plahotniuc, făcând abstracție de opțiunea geopolitică (cu excepția unor firave promisiuni fără fond de a depune cererea de aderare la UE în 2024). Un minim discernământ politic sugerează ideea că o coaliție ”situativă” ACUM+PSRM pentru ”dezoligarhizarea” statului nu este posibilă”, a adăugat Ana Guţu.
Aceasta a mai declarat că o coaliţie pe faţă între Blocul ACUM – PSRM sau PDM-PSRM este neverosimilă.
„Între timp, sunt sigură că ceea ce vedem în spațiul public este doar o parte a aisbergului. Mai curând vom asista la o reeditare a situației din legislatura precedentă, când transfugii comuniști au asigurat o majoritate pentru guvernarea PD. Eu personal consider neverosimilă o coaliție pe față dintre blocul ACUM și PSRM, și nici dintre PD și PSRM. Logic, am putea avea alegeri anticipate. Dar în politică raționamentele logice nu-și au locul. Mai ales în politica din Republica Moldova, unde politicienii mai au mult până a învăța ce înseamnă responsabilitate politică și comportament de om de stat. Urmează o perioadă de instabilitate instituțională, ținând cont că și alegerile locale din iunie sunt puse sub semnul amânării pentru toamnă, iar 2020 este deja anul alegerilor prezidențiale – iată-iată ar trebui să știm cine sunt pretendenții la fotoliul de președinte al Republicii Moldova”, a conchis Ana Guţu.
La rândul său, analistul Nicolae Negru a declarat că R.Moldova se îndreaptă spre alegerile anticipate, iar nicio forţă politică nu doreşte să apară drept „declanșator al alegerilor anticipate”.
„După declarațiile de ieri ale socialiștilor, se poate deduce că nu vom avea o coaliție PSRM-PD, decât dacă democrații vor alege să se sinucidă politic. Cedarea funcției de ministru al Apărării lui Dodon va însemna sfârșitul relațiilor normale cu NATO, suspendarea proiectelor de instruire și pregătire a militarilor noștri, de participare la exerciții militare comune, de asistență tehnică, de consolidare a securității și apărării, inclusiv a securității cibernetice ș.a. Și în politica externă, ministrul socialist va vorbi cu gura Moscovei, iar reprezentanții R. Moldova la ONU vor vota în interesul Rusiei, nu al Republicii Moldova. Vor avea de suferit inevitabil relațiile cu România și Ucraina. Anularea legii antipropagandă va umili public PD, ca și recunoașterea statutului de „limbă de comunicare interetnică” pentru limba rusă. Ar însemna că mergem pe calea pro-Rusia, nu pro-Moldova, după cum afirmă Plahotniuc. Cine îi va mai crede pe democrați că doresc să construiască un stat suveran și nu un vasal al Rusiei, o regiune a „lumii ruse”?”, se întreabă Nicolae Negru, potrivit ZiarulNaţional.md.
În schimb, președintele Igor Dodon susţine că Blocul „ACUM” nu este îndreptățit să pretindă funcțiile de premier și preşedinte al Parlamentului, deoarece a obținut la alegeri puțin peste de 20 %.
„Băieți, ați primit 22% și v-ați imaginat că cineva trebuie să vă aducă totul pe tavă. Oamenii care au votat pentru socialiști nu-și doresc ca guvernarea să fie în mâinile democraților. Dar tot ei nu-și doresc ca socialiștii să le ofere totul pe tavă celor de dreapta. Au primit puțin peste 20% și vor să primească funcția de spicher și cea de premieri, iar socialiștii să rămână în opoziție. Aterizați un pic. Dați-vă jos de pe Facebook”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.