ALERTĂ în Parcul Natural Grădiștea Muncelului. Sarmizegetusa Regia este în FLĂCĂRI. Incendiul a MISTUIT 20 de hectare de padure
- Lucian Ionescu
- 6 noiembrie 2018, 16:56
De mai bine de 24 de ore, zeci de pompieri se luptă cu flăcarile pentru a stinge incendiul care a izbucnit în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. În sprijinul pompierilor a fost adus și un elicopter pentru a încerca limitarea și stingerea incendiului.
Incendiul din zona Ohaba Ponor se manifestă pe aproximativ 20 de hectare de lizieră de pădure de foioase și conifere fiind activ în 5 focare. Pentru limitarea dezvoltării incendiului intervin terestru 50 de pompieri de la Detașamentul Petroșani, Garda Baru și 10 pădurari din cadrul Ocolului silvic, potrivit b1.ro
Eforturile de stingere, îngreunate de condiții meteo nefavorabile caracterizate de vânt puternic care favorizează răspândirea arderii, sunt sprijinite de un elicopter al Inspectoratului General al Aviației adaptat pentru intervenția la incendii. Până la ora 12 elicopterul a desfășurat 3 transporturi de apă.
Operațiunea complexă de stingere urmărește realizarea unei fâșii de delimitare a arderii pentru ca aceasta să nu se dezvolte în alte parcele de pin.
Arderea a fost observată în cursul zilei de ieri. În prima instanță au intervenit 24 de pompieri ai Detașamentului Petroșani și 12 lucrători silvici. Accesul spre focare este dificil, echipele de intervenție fiind obligate sa parcurgă pe teren accidentat aproximativ 4 km.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, declarat arie protejată prin lege, se întinde pe o suprafață de 38.184 hectare.
Din anul 2007 este protejat atât ca propunere de sit de importanță comunitară, cât și ca arie de protecție specială avifaunistică pentru rețeaua ecologică europeană Natura 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar.
Parcul natural cuprinde între limitele sale șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii
Totodată aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.