Alertă în Oceanul Atlantic! Au avut loc deja 1.800 de seisme. Poate avea loc un eveniment catastrofal

Alertă în Oceanul Atlantic! Au avut loc deja 1.800 de seisme. Poate avea loc un eveniment catastrofal Sursa foto: arhiva EVZ

Situația din insula portugheză Sao Jorge din Oceanul Atlantic este din ce în ce mai alarmantă. În ultimele trei zile, aici au fost înregistrate aproximativ 1.800 de mici seisme. Specialiștii susțin că această mișcare ar putea produce un cutremur mai mare sau chiar o erupție vulcanică. Autoritățile nu recomandă călătoriile în regiunea respectivă.

De sâmbătă seara, pe insula vulcanică Sao Jorge, din arhipelagul Azore, au avut loc extrem de multe cutremure cu magnitudini mici. Potrivit lui Rui Marques, directorul centrului regional pentru supraveghere seismo-vulcanică CIVISA, în ultimele trei zile au fost înregistrate aproximativ 1.800 de seisme mici.

Cutremurele au magnitudini extrem de mici, doar 94 din cele 1.800 având magnitudini cuprinse între 1,7 și 3,3 grade pe scara Richter. Doar acestea au fost resimțite de populație, notează Marques pentru agenţia portugheză de ştiri Lusa.

Sao Jorge face parte din cele nouă insule care alcătuiesc arhipelagul Azore. Aceasta este una dintre insulele centrale, cu o populație de circa 8.400 de locuitori. De asemenea, ea are mai multe destinații populare printre turiști, cum ar fi Faial şi Pico.

Ne puteți urmări și pe Google News

O erupție vulcanică în această zonă a avut loc în 1808, însă specialiștii se tem ca acest lucru să nu se întâmple cât de curând. Temerile vin în urma seriei multiple de seisme. Momentan acestea nu au înregistrat victime sau pagube materiale, doar 94 din cele 1.800 fiind resimțite.

Seismele înregistrate în insula din Oceanul Atlantic nu sunt de origine vulcanică

Ca măsură de precauție, autoritățile din Sao Jorge au activat planuri de urgenţă, informează Reuters.

"Toate scenariile sunt pe masă", a declarat Marques pentru postul de radio Antena 1. "Pe de o parte, am putea avea un seism de o magnitudine mai mare, care ar putea provoca pagube... Pe de altă parte, există şi scenariul unei erupţii".

Marques susține că, deși seismele sunt de origine tectonică, referindu-se la mişcarea plăcilor tectonice, şi nu de origine vulcanică, îi îndeamnă pe rezidenți să fie vigilenți.

"Nu ar trebui să tratăm acest lucru ca o simplă criză tectonică, ci ca o criză seismică, care se produce într-un sistem vulcanic activ", a mai spus Marques.

Având în vedere seria de micro-seisme din ultimele trei zile, CIVISA a instalat două staţii suplimentare de monitorizare. De asemenea, o echipă care să măsoare gazele din sol a fost mobilizată. Potrivit primelor măsurători, nivelurile par să fie la o limită normală.

Creșterea bruscă a activității seismice amintește de fenomenul similar detectat anul trecut anterior erupției vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, situată la o distanță de circa 1.400 de kilometri sud-est de Azore.