Violențele împotriva cetățenilor evrei din Marea Britanie s-au înmulțit într-un mod alarmant în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, dintre Israel și Palestina.
Numărul violențelor și al atacurilor antisemite a înregistrat un nivel foarte ridicat în ultima perioadă în Marea Britanie. Această excaladare se datorează conflictului din Fâșia Gaza, dintre armatele din Israel și Palestina. Conflictul armat din Orientul Mijlociu a provocat numeroase reacții de urmă împotriva evreilor.
Organizația Community Security Trust (CST) a anunțat o „creştere înspăimântătoare” a atacurilor antisemite din Regatul Unit în luna mai. Aceasta a „depăşit orice am văzut până acum”, au precizat reprezentanții CST, citați de dpa.
Astfel, în perioada 8 - 27 mai, CST a consemnat 325 de incidente antisemite, care au depășit totalul lunar care a fost înregistrat din momentul recenzării acestui tip de incidente.
Vârful atacurilor antisemite a fost legat de escaladarea violenţelor în Israel şi Fâşia Gaza, susțin oficialii CST, care au precizat că această creştere a fost alimentată de reacţiile antisemite cu privire la conflictual dintre cele două părți.
Cum se manifestă violența împotriva evreilor
Campaign Against Antisemitism a menţionat că printre cele mai întâlnite acte de antisemitism se află violenţele fizice, vandalismul, scandările, sloganurile de la mitinguri, abuzurile în social media şi ameninţările la adresa copiilor evrei în şcoli. Potrivit sursei citate, sunt exemple ale ostilităţii faţă de comunitatea evreiască.
În unul dintre incidente, un bărbat a oprit elevi de liceu evrei şi i-a ameninţat că îi loveşte cu pumnul dacă ei nu spun că susţin Palestina în conflictul cu statul israelian. Într-un alt caz, se mai arată în analiză, un rabin a fost atacat lângă sinagoga sa, în nordul Londrei.
În aceeaşi zi, patru bărbaţi au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi pe cauţiune după ce pasagerii dintr-un convoi cu drapele palestiniene au folosit un limbaj agresiv şi au scandat sloganuri antisemite în zona St John's Wood din Londra.
Precedentul record al actelor de antisemitism a fost înregistrat în iulie 2014, tot într-o perioadă în care violenţele din Orientul Mijlociu au escaladat.