Varianta de coronavirus Omicron scapă parțial de protecția oferită de vaccinul Pfizer, dar persoanele care au fost infectate anterior și apoi vaccinate, probabil, nu se știe încă, ar putea fi cât de cât protejate, au raportat cercetătorii.
Alex Sigal de la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa din Durban, care a condus echipa de studiu spune că este primul experiment care analizează direct modul în care virusul Omicron s-ar putea comporta la persoanele vaccinate.
Testele efectuate în laborator folosind mostre de la 12 persoane care au fost vaccinate complet cu vaccinul Pfizer au arătat că varianta Omicron se putea sustrage de la protecția imunitară creată de vaccin, dar nu complet. „Există o scădere foarte mare a neutralizării Omicron de către imunitatea creată de Pfizer/BioNTech în raport cu virusul ancestral”, a spus Sigal.
Omicron fentează vaccinul: Cu siguranță scapă dar nu complet
Descoperirile sunt o veste bună, a declarat Sigal pentru CNN şi continuă: Mă așteptam la mai rău, a spus Sigal într-un interviu telefonic. Mutațiile care caracterizează varianta Omicron, a spus el, păreau că i-ar putea permite să evite imunitatea oferită de vaccinuri într-o măsură mai mare. Dar experimentul arată că nu. „Aceasta nu este o variantă care a scăpat complet”, a spus el. „Cu siguranță scapă. Cu siguranță este rău. Dar mi se pare că există modalități de a face față”, a mai spus expertul.
Studiul nu reflectă infecția reală cu virusul
S-a constatat că există o scădere de 41 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți împotriva Omicron în unele dintre probe, în comparație cu cele generate împotriva uneia dintre tulpinile anterioare ale virusului -- deși nu este clar cum s-ar putea traduce asta într-o reducere a real-ului: protecția vietii.
Deși echipa nu a testat încă varianta virusului Omicron din sângelui persoanelor care au primit rapel de vaccin, Sigal consideră că cele care au fost complet vaccinate și apoi stimulate vor fi bine protejate de bolile severe cauzate de varianta Omicron. „Impresia mea este că, dacă primești un rapel, ești protejat, în special împotriva bolilor severe”, mai spune expertul deşi nu are la bază nimic concret.
Echipa intenționează să testeze mai multe mostre împotriva diferitelor vaccinuri, inclusiv vaccinul Johnson & Johnson, care a fost, de asemenea, utilizat pe scară largă în Africa de Sud, scrie CNN.