Alertă în învățământ! Ce pățesc profesorii care s-au retras de la Titularizare
- Cristian Tanase
- 25 iulie 2019, 09:27
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, este de părere că profesorii care s-au retras de la examenul de Titularizare sau au luat note sub cinci nu au ce căuta la catedră nici ca suplinitori și nici la plata cu ora.
Ecaterina Andronescu a luat această decizie pentru că ar fi slabi pregătiți și pentru a avea timp de a se pregăti pentru următorul examen de Titularizare. „N-au fost pregătiţi şi probabil au văzut subiectele şi s-au retras din examen. Vom proceda şi cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învăţământ nici ca suplinitori, nici în plată cu ora. Este primul an când luăm această măsură şi decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult” , a declarat ministrul pentru știrile Pro TV.
În acest moment, metodologia de organizare a titularizării prevede interdicția de a preda, un an, doar pentru cei cu note sub 5. Legat de acest aspect, ministrul Educației a declarat pentru edupedu.ro că : „O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen“.
Anul acesta, la proba scrisă din cadrul concursului naţional de Titularizare s-au prezentat 23.572 de candidaţi. Dintre aceștia, 3.960 s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, 24 de viitori profesori au fost eliminați pentru fraudă, iar lucrările a 32 de persoane au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei.
Examenul de Titularizare a fost susținut de peste 19.000 de persoane. Dintre acestea, au promovat numai 46,86%. Au fost obținute 92 note de 10, iar 9.072 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.