Evenimentul Zilei > Sport > Alertă în fotbalul românesc: o palmă şi un scuipat, 6 luni de închisoare. Scandal imens
Alertă în fotbalul românesc: o palmă şi un scuipat, 6 luni de închisoare. Scandal imens

Alertă în fotbalul românesc: o palmă şi un scuipat, 6 luni de închisoare. Scandal imens

Un arbitru agresat la un meci de fotbal din Liga a 5-a şi-a găsit dreptatea în instanţă după ce a fost lovit şi scuipat de un jucător nemulţumit de faptul că un adversar i-a rupt piciorul unui coleg de echipă.

Alertă în fotbalul românesc: o palmă şi un scuipat, pedepsite cu 6 luni de închisoare. Jurnaliştii locali au dezvăluit că în prim-plan apare un arbitru din Alba Iulia, care a câștigat procesul intentat unui fotbalist care l-a lovit cu pumnul. Scenele reprobabile s-au derulat la meciul dintre Voința Teiuș și AS Crăciunelu, scor 2-1, din etapa a 12-a a Seriei a 2-a din Liga a 5-a, sezonul 2018-2019.

Lecţie şi pentru alţi bătăuşi de judeţ

La 18 noiembrie 2018 s-au produs evenimente regretabile care nu au rămas fără urmări. Fotbalistul a primit 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Totodată, agresorul obligat să plătească daune morale în valoare de 5.000 de lei.

Au fost şi sacţiuni în plan sportiv. Iată ce a decis Comisia de Disciplină din cadrul Asociației Județene de Fotbal la 21 noiembrie 2018:

Gheorghe Mihai Mihu (jucător la AS Crăciunelu de Jos) – 24 de jocuri suspendare și penalitate sportivă 800 de lei, conform art. 65.d din RD (Regulamentul Disciplinar);

Alexandru Mara (jucător la CS Voința Teiuș) – 14 jocuri suspendare și penalitate sportivă 300 de lei, conform art. 63.2.4.a din RD.

Brigada de arbitri care a fost delegată la acest meci a fost compusă din Vasile Costin, Antonio Dascălu și Mihai Dehelean; secretar (observator) fiind Petru Bran.

Reprezentanții clubului din Crăciunelu nu au fost mulţumiţi de sancţiuni şi au postat următorul mesaj:

Alertă în fotbalul românesc: o palmă şi un scuipat, 6 luni de închisoare

„Mara Alexandru, jucătorul de la Teiuş care i-a rupt piciorul jucătorului nostru, a primit 14 etape de suspendare și 300 de lei amendă, iar Mihu Mihai, jucătorul nostru care l-a lovit pe arbitru (o palmă) și l-a scuipat, a primit 24 de etape de suspendare și 800 de lei amendă.

Cum am mai spus, nu suntem de acord cu gestul jucătorului nostru, unul reprobabil, venit în contextul accidentării grave a jucătorului Popa Iulian, dar din câte se pare mai ieftin scapi dacă rupi piciorul unui jucător (își va reveni abia după 6 luni și abia apoi vedem dacă va mai juca fotbal) decât dacă-l agresezi pe arbitru. Interesantă decizia AJF Alba: dublă fractură de tibie și peroneu = 14 etape, o palmă și scuipat arbitru = 24 etape.

O decizie greu de luat!!! P.S. Oare prestația arbitrului, deciziile luate de acesta cum au fost apreciate?”, un punct de vedere ce explică într-o oarecare măsură filmul evenimentelor violente petrecute pe teren.

tânăr Suceava fotbalPractic, în minutul 25 al întâlnirii, Al. Mara (Voința Teiuș) a comis un fault grosolan, prin atacul cu intensitate ridicată, cu ambele picioare, cu tălpile înainte, asupra jucătorului advers ce purta tricoul cu nr. 17, cauzându-i o dublă fractură de tibie și peroneu, fiind eliminat ulterior.

„Pe fondul acestui fault grav, apreciind că până la acel moment arbitrul central nu a sancționat adecvat duritatea intervențiilor jucătorilor echipei gazdă, inculpatul s-a desprins dintr-un grup de jucători care reproșau persoanei vătămate duritatea atacului jucătorului sancționat prin eliminare, s-a apropiat de persoana vătămată și l-a lovit, prin surprindere cu pumnul, la nivelul urechii stângi, fiind oprit de câțiva coechipieri și jucători ai echipei gazdă să continue agresiunea asupra arbitrului central.

În acest timp, inculpatul a adresat injurii și a scuipat în față persoana vătămată, fiind convins în final de coechipierii săi să părăsească terenul după ce s-a dispus eliminarea sa din teren, prin arătarea cartonașului roșu de către persoana vătămată, datorită comportamentului violent”, se arată în motivarea instanței.

Iniţiaş, arbitrul a solicitat daune morale în valoare de 30.000 de lei, considerând că demnitatea i-a fost lezată, conform ziarulunirea.ro.