Noul virus, denumit Grimsö, a fost descoperit la șoarecii scurmători și în trei ani a suferit numeroase mutații generând mai multe tulpini. Nu se știe încă dacă acesta se va putea transmite la oameni și care ar fi efectele asupra sănătății. Cercetătorii spun însă că virusul trebuie atent monitorizat.
Cercetătorii suedezi avertizează că unele rozătoare precum șobolanii, șoarecii și șoarecii de câmp pot fi purtători de virusuri care s-ar putea transmite la oameni. Oamenii de știință au descoperit un nou coronavirus la șoarecele scurmător din Suedia.
Timp de trei ani, cercetătorii de la Universitatea din Uppsala au examinat 450 de șoareci scurmători dintr-un loc aflat la vest de Stockholm, numit Grimsö. Testând animalele pentru coronavirus, echipa a descoperit un nou betacoronavirus, care a fost denumit după locul în care a fost descoperit, informează Science Alert.
Multe necunoscute
Nu se știe încă dacă acest nou virus s-ar putea transmite la oameni și cât de periculos ar fi pentru sănătate. „Încă nu știm ce potențiale amenințări poate reprezenta virusul Grimsö pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate în rândul șoarecilor scurmători există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului printre rozătoarele sălbatice”, a spus virusologul Ake Lundkvist. de la Universitatea Uppsala din Suedia.
Șoarecii scurmători sunt unele dintre cele mai comune rozătoare găsite în Europa. De multe ori ei se ascund în clădirile locuite, iar asta crește simțitor riscul ca bolile lor să se poată transmite și la oameni.
Ei sunt gazdele cunoscute ale virusului Puumala, care provoacă o febră hemoragică cunoscută sub numele de nephropathia epidemică la oameni.
Necesită monitorizare
Noul virus al șoarecelui scurmător încă nu se transmite la oameni, dar trebuie observat. Cercetătorii din Suedia au analizat virusul timp de trei ani și au descoperit că acesta a suferit mutații și a dezvoltat mai multe tulpini. Acesta fapt arată că virusul Grimsö poate fi periculos deoarece se adaptează ușor la noi gazde și habitate.
„Având în vedere că șoarecii scurmători sunt una dintre cele mai comune specii de rozătoare din Suedia și Europa, descoperirile noastre indică faptul că virusul Grimsö ar putea circula pe scară largă și subliniază în continuare importanța supravegherii santinelă a coronavirusurilor la animalele sălbatice mici mamifere, în special în rozătoare sălbatice“, mai spus autorii studiului.
Alte studii avertizează că explorările oamenilor în zonele sălbatice au crescut în mod direct riscul ca bolile animalelor să se răspândească în rândul oamenilor. Acest risc a fost mai mare în rândul precum liliecilor, rozătoarelor și primatelor, care au populații mari și s-au adaptat ușor la mediile umane.