Alertă în Europa. Gripa aviară a împânzit zeci de ferme avicole

Mască. Sursa foto: Freepik

Gripa aviară continuă să stârnească îngrijorare în statele europene. În ultimele zile au fost descoperite 62 de focare de H5N1. În acest context, autoritățile se tem că situația s-ar putea înrăutăți până la finalul sezonului.

Focare de gripă aviară în Europa

În ultimii ani, gripa aviară a fost depistată în numeroase ferme și a dus la moartea a milioane de păsări. Recent, numărul focarelor a crescut alarmant în statele din Europa.

Astfel, 62 de cazuri au fost descoperite numai în ultimele zile. Pe fondul acestor cifre îngrijorătoare, autoritățile se tem ca situațiile de criză să nu se repete.

Anumite specii de mamifere, în pericol

Spre surprinderea specialiștilor, H5N1 s-a răspândit și la alte specii de mamifere. În Statele Unite ale Americii au fost semnalate cazuri de gripă aviară la bovine fr lapte și porcine.

În urma descoperirii acestor tipuri de focare, experții spun că virusul ar putea suferi o mutație periculoasă. Dacă acesta ar ajunge să se transmită mai ușor la oameni, o nouă pandemie ar putea lovi asupra întregii lumi.

Gripa aviară. Sursa foto: Freepik

Cele mai multe cazuri recente au fost înregistrate la fermele avicole din zona estică a blocului comunitar. De altfel, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH) a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Noi focare de gripă aviară. Ne-ar putea lovi o nouă pandemie

În aceeași perioadă a anului precedent, autoritățile din statele vizate au înregistrat un total de șapte focare. În schimb, situația a fost mai gravă în toamna anului 2022, când au fost descoperite 112 focare.

La nivelul Uniunii Europene, gripa aviară nu a ajuns la oameni sau la bovinele de lapte. Cu toate acestea, experții susțin că pericolul există în majoritatea țărilor.

Acest virus se poate răspândi prin fecalele păsărilor sălbatice infectate. De la acestea, gripa poate ajunge la păsările crescute în gospodării cu ușurință.  Riscul de răspândire crește în sezonul de toamnă, când păsările migrează.

Vara trecută, Ungaria s-a confruntat cu o criză în acest sens. În prezent, cel mai mare producător de carne de pasăre este Polonia. În acest stat, peste 1,8 milioane de păsări au fost sacrificate din cauza virusului.