Gripa aviară se răspândește lent, dar sigur, în Statele Unite
- Adrian Lambru
- 22 august 2024, 18:49
Oamenii de știință avertizează că, fără o schimbare radicală a politicilor statale și federale, virusul gripei aviare, care a afectat fermele americane, are toate șansele să se instaleze în rândul vacilor de lapte. Iar acest lucru înseamnă că gripa aviară ar putea reprezenta în curând o amenințare permanentă pentru alte animale și pentru oameni.
Până în prezent, acest virus, H5N1, nu infectează ușor oamenii. Iar riscul pentru public rămâne scăzut. Însă, cu cât virusul circulă mai mult timp printre vite, cu atât are mai multe șanse să dobândească mutațiile necesare pentru a declanșa o pandemie de gripă. „Cred că fereastra se închide în ceea ce privește capacitatea noastră de a stăpâni epidemia”, a declarat Dr. Krutika Kuppalli. El este un medic specializat în boli infecțioase care a lucrat la Organizația Mondială a Sănătății până în aprilie.
Gripa aviară în fermele din SUA
„Ne grăbim să dăm vina pe China pentru ceea ce s-a întâmplat cu SARS-CoV-2. Dar noi nu facem nimic mai bun acum”, a adăugat ea. „Așa se întâmplă pandemiile”. După o jumătate de an de la izbucnirea epidemiei, H5N1 nu dă semne de dispariție la bovinele de lapte din SUA sau la lucrătorii care le îngrijesc. În ultimele săptămâni, virusul s-a răspândit în rândul păsărilor de curte și al lucrătorilor.
Până miercuri, 21 august, au fost raportate infecții în 192 de turme de bovine din 13 state și la 13 persoane. Nouă dintre acestea erau lucrători la ferme avicole aflate în apropierea unor ferme de produse lactate din Colorado. La începutul acestei luni, statul a raportat că H5N1 a fost diagnosticat și la șase pisici domestice. Inclusiv două pisici de interior care nu au fost expuse direct la virus. Cu toate acestea, întrebări fundamentale cu privire la această epidemie rămân fără răspuns.
Cercetătorii nu știu câte ferme sunt investigate pentru virus, câte vaci sunt infectate în fiecare stat, cum și cât de des trece virusul la oameni și alte animale, care este evoluția bolii la oameni și animale și dacă vacile pot fi infectate de mai multe ori. „Trebuie să înțelegem amploarea circulației la bovinele de lapte din SUA, ceea ce nu facem”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, director interimar al pregătirii și prevenirii pandemiilor la OMS.
Oamenii de știință cercetează
Ea a lăudat stimulentele financiare oferite de Departamentul Agriculturii pentru a încuraja fermierii să coopereze în cadrul investigațiilor. Dar a afirmat că „trebuie făcute mult mai multe”. Răspunsul guvernului la această epidemie ar putea fi complicat de politica din timpul unui an electoral. Și de faptul că supravegherea este condusă de un departament federal însărcinat atât cu reglementarea, cât și cu promovarea industriei agricole.
Oficialii federali au minimalizat riscurile pentru animale, afirmând că virusul provoacă doar boli ușoare la vaci. Cu toate acestea, un studiu publicat la sfârșitul lunii iulie a arătat că vacile din fermele afectate au murit la o rată de două ori mai mare decât cea normală. Și că unele au fost infectate fără niciun simptom exterior.
Dr. Van Kerkhove și alți experți au afirmat că, în teorie, nimic din această epidemie nu ar trebui să o facă dificil de controlat. Spre deosebire de alte virusuri gripale, această versiune a virusului H5N1 nu pare să se răspândească eficient prin căile respiratorii la bovine. În schimb, în majoritatea cazurilor, infecțiile par să fie transmise prin intermediul laptelui contaminat sau al particulelor virale de pe mașinile de muls, vehicule sau alte obiecte, cum ar fi hainele lucrătorilor agricoli.
Se iau măsuri
„Este de fapt o veste bună”, a declarat Dr. Juergen Richt, medic veterinar și virusolog la Universitatea de Stat din Kansas, care a condus studiul. „Dacă vrem să controlăm sau să eradicăm această boală, trebuie doar să ne concentrăm pe transmiterea mecanică sau antropică”, a spus el. Oficialii federali au declarat că astfel de descoperiri susțin convingerea că pot opri virusul.
„Cred că răspunsul este adecvat”, a declarat Eric Deeble, un oficial al Departamentului Agriculturii, reporterilor la 13 august. De asemenea, acesta a afirmat că epidemia poate fi ținută sub control deoarece nu există niciun rezervor al virusului în sălbăticie. Nicio specie în care virusul să fie prezent în mod natural.
Dar experții din afara guvernului nu au fost de acord, afirmând că măsurile actuale nu sunt suficiente pentru a stinge focarul. Virusul este înrădăcinat în păsări sălbatice, inclusiv păsări acvatice. Și într-o gamă largă de mamifere, inclusiv șoareci de casă, pisici și ratoni. „Dorința este un lucru minunat. Dar nu îți aduce neapărat rezultatul de care ai nevoie”, a declarat Michael Osterholm, expert în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota. „Suntem încă într-o totală stare de confuzie”, citează The New York Times.