Alertă în Coreea de Sud, după moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-il
- Ana Zid ărescu
- 19 decembrie 2011, 15:05
Imediat după anunţul morţii dictatorului nord-coreean Kim Jong-il, liderii sud-coreeni au decis să pună armata sub alertă.
Agenţia de presă Yonhap, citată de Reuters, precizează că la Casa Albastră, reşedinţa prezidenţială de la Seul, a fost convocat Consiliul National de Securitate.
"Supravegherea în zona de frontieră a fost întărită. Suntem foarte atenţi la toate mişcările armatei nord-coreene", a precizat un purtator de cuvânt al Ministerului Apărării. Îngrijorare în Coreea de Sud Seulul a cerut Statelor Unite ale Americii, care au 28.500 de soldaţi pe teritoriul nipon, să sporească supravegherea, prin satelit şi avion, a precizat un purtător de cuvânt al statului major al armatei sud-coreene. Nicio activitate neobişnuită nu a fost observată în orele care au urmat anunţului privind decesul lui Kim Jong-Il luni la ora 12.00 locală (03.00 GMT). Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, şi-a anulat toate întrevederile şi a convocat un consiliu de securitate. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul, "toţi comandanţii sunt în alertă, iar Sudul şi Statele Unite îşi intensifică schimbul de informaţii militare". Cele două Corei au rămas practic în stare de conflict armat, după armistiţiul semnat cu ocazia războiului coreean (1950-1953), potrivit sursei citate. Reacţia populaţiei "Am rămas fără voce", a declarat Kwak Bo-Ram, 24 de ani, angajată a unei organizaţii neguvernamentale. "Sunt în acelaşi timp şocată şi îngrijorat"', a spus femeia, citată de agenţiile internaţionale de presă. "Înainte, erau zvonuri, nimic confirmat", a adaugat ea, referindu-se la numeroasele zvonuri referitoare la starea sănătăţii liderului nord-coreean în ultimii ani.
Kim Sung-Il, om de afaceri, 49 de ani, s-a declarat convins că ţara cea mai izolată de pe planetă se va schimba după moartea liderului său. "Această dispariţie va declanşa schimbări în interiorul şi exteriorul Coreii de Nord", a apreciat el.
La rândul său, Kim Lee-Soo, student, 21 de ani, le-a recomandat sud-coreenilor şi guvernului "să rămână calmi şi să încerce să reacţioneze într-un mod corespunzător, deoarece aceasta va avea o enormă influenţă asupra poziţiei Sudului în comunitatea internaţională".
Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Kim Jong-il.